Hur rena händer har du? Svaret kommer förvåna dig

- 15/10/2015, 13:26 -
1 av 4

tt bild

2 av 4

tt bild

3 av 4

tt bild

4 av 4

tt bild

​Du är inte alls så bra på att tvätta händerna som du kanske tror. Det visar en ny undersökning. Och det är väldigt viktigt HUR du tvättar dina händer.

När tvättade du händerna senast? I morse? Efter fikan? När du var på toa? Det spelar ingen roll. Dina händer är förmodligen smutsigare än vad du tror.

Genom att undersöka två helt vanliga händer med uv-lampa för att ta reda på många bakterier som bodde på händerna har man fått fram svaret. Och det visade sig att en avspolning och torkning av händerna har väldigt liten effekt. Och enligt en undersökning från 2013 är det faktiskt just såhär de flesta tvättar sig efter att ha varit på toaletten.

Att tvätta händer lite längre är mer effektivt, men långt ifrån tillräckligt. Men bara genom att använda en klick tvål när du tvättar händer i sex sekunder får du bort de flesta bakterier, visade undersökningen. Uttökar du till 15 sekunder så blir händerna så passa att du inte utsätter folk för dina otäcka små hyresgäster på händerna. Och efter 30 sekunder så är du helt safe.

– Genom att tvätta riktigt noggrant kan du faktiskt bli av med alla bakterier. Men det räcker egentligen med att få bort majoriteten, säger forskaren Val Curtis till Daily Mail.

Kan ju vara bra att veta nu när vi går in i förkyldningstider.

är du bra på att tvätta händerna?