Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Så här bryter du dina dåliga vanor

De flesta av oss har några dåliga vanor.
1 av 4

De flesta av oss har några dåliga vanor.

TT/Pixabay

Oavsett om det handlar om tyngre saker som alkohol…
2 av 4

Oavsett om det handlar om tyngre saker som alkohol…

TT

… att snooza lite för länge på morgonen…
3 av 4

… att snooza lite för länge på morgonen…

TT

… eller röka kan det vara bra att försöka bryta det dåliga mönstret.
4 av 4

… eller röka kan det vara bra att försöka bryta det dåliga mönstret.

Pixabay

Nyheter | 23/04/2017 22:07

Alla har vi de där dåliga vanorna som vi har svårt att komma ur, men nu har forskare kanske löst det så vi slipper ha de här vanorna.

De flesta av oss försöker bli av med våra dåliga vanor. Vissa genom nyårslöften, andra genom att sätta upp olika mål, andra genom att skaffa sig olika "morötter".

Men det finns en metod som är effektivare än alla andra, i alla fall enligt psykologiprofessorn Peter Gollwitze, skriver Independent.

Den metod han pratar om kallas för "om-då"-metoden. I tidskriften Fortune skriver han att flera studier kommit fram till att just den här metoden bevisats vara den mest effektiva.

Metoden går ut på att man ska tänka sig ett scenario där vanan kan komma och då föreställa sig vad man skulle kunna göra istället. Alltså: "om x händer kan jag göra y".

– Du behöver vara hitta de saker som triggar dina dåliga vanor och sedan hitta sakerna du vill göra istället för vanan, säger han.

Lätt som en plätt, eller?

Bildkälla

Någon som vill bryta sina dåliga vanor är Mikaela som på grund av sitt spelmissbruk gick back 38 000 i månaden. Se mer i klippet under.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 17 vanor du borde ha för att ha en så bra dag som möjligt och 10 badrumsvanor som är skadliga för din hälsa.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.
Har du några dåliga vanor?