Det finns mycket som tros vara cancerframkallande.
1 av 6
Det finns mycket som tros vara cancerframkallande. - Foto: TT Bild
Till exempel kaffe – och koffein.
2 av 6
Till exempel kaffe – och koffein. - Foto: TT Bild
Även salt.
3 av 6
Även salt. - Foto: TT Bild
Och att jobba som målare
4 av 6
Och att jobba som målare - Foto: TT Bild
Aloe vera säga ju vara bra mot det mesta – men kan tydligen också orsaka cancer.
5 av 6
Aloe vera säga ju vara bra mot det mesta – men kan tydligen också orsaka cancer. - Foto: TT Bild
6 av 6
- Foto: TT Bild

Här är allt du borde hålla dig borta från om du vill undvika cancer

Och det är rätt mycket olika saker. Närmare bestämt så finns det 1 042 olika saker med på Världshälsoorganisationens lista över mer eller mindre cancerframkallande saker.


I förra veckan nåddes världen av ett besked som fick köttälskare att förfasas; Världshälsoorganisationen (WHO) har placerat kött i den kategori med saker som är mest cancerframkallande.

Bildkälla

Kategorin kallas grupp 1, och innehåller 118 saker, som man med säkerhet vet framkallar cancer. Dessutom finns grupp 2A (troligen cancerframkallande) med 75 saker, grupp 2B (möjligen cancerframkallande) med 288 saker, grupp 3 (inte definierat med cancerframkallande) med 503 saker och den sista, grupp 4 (troligen inte cancerframkallande). Norska Nettavisen har djupdykt i den olika graderna av cancerframkallning, för att se vad som egentligen finns där.

Vissa av de saker som är garanterat cancerframkallande är rätt självklara – typ asbest och plutonium och radon. De grejerna är ju ändå sådant som man inte stöter på speciellt ofta. Men i grupp 1 finns en del andra, mer vardagliga grejer.

Exempel på det är ethanol (i alkoholhaltiga drycker), solning, salt fisk, luftföroreningar, röntgen, damm från kläder, trädamm, mineraloljor, sot, passiv rökning, att jobba som målare, att vara städare, samt då behandlat kött.

Bildkälla

I grupp två (2A och 2B) finns också en del saker du bör hålla dig borta från. Typ skiftarbete, att vara frisör, rött kött, kaffe, salt, vedeldning, bly, dieselavgaser, bensin, aloe vera, att vara brandman, HIV-viruset, HPV-viruset och lågfrekventa magnetiska fält.

Bildkälla

I grupp 3, över de saker som möjligen är cancerframkallande finns också en del intressant. För att hålla dig helt på det torra bör du exempelvis hålla dig borta från te, koffein, skrivarbläck, raffinerade mineraloljor, flygbränsle, flour, akrylfibrer, koldamm, elektriska fält (från typ mobiler och trådlösa nätverk), lysrör, drycken mate, stålull och kirurgiska implantat.

Bildkälla

Inte mycket kvar då, kan man tycka. Men jo, i det finns nämligen en grupp till: grupp 4 – gruppen för saker som troligen inte framkallar cancer. I den gruppen finns en (en!) sak, nämligen caprolactam. Det är enligt internet en syra som används vid tillverkning av nylon, och förutom att även gå under namnet nylonsalt är det alltså ett ämne som förmodligen inte kommer att ge dig cancer.

Bildkälla

/
WHO
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!