Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Oidentifierat objekt på väg mot jorden – träffar nästa månad

- 29/10/2015, 11:14

nasa

Forskare är förbryllade av föremålet, som snart kommer träffa oss. Men hur oroliga behöver vi vara?

I början av oktober fick forskare i USA syn på ett märkligt objekt som var på kollisionskurs med jorden. Objektet, som döpts till WT1190F, kommer att krocka med vår blåa planet redan nästa månad.

Men det speciella med föremålet är att det verkar vara ihåligt. Forskarna är fortfarande inte riktigt säkra på vad det är för något, men med största säkerhet handlar det om så kallat "space junk", alltså en gammal satellit eller liknande.

– Densiteten är jämförbar med ett tomt skal, det kan vara toppen av en rymdraket, säger forskaren Detlef Koschny till Space.com.

Och ja, du kan vara helt lugn. Risken att någon skulle skadas av skrotet är minimal.

– Objektet är ganska litet, max ett par meter i diameter, och nästan allt kommer att brinna upp i atmosfären, säger Tim Flohrer på den europeiska rymdmyndigheten ESA till Space.com.

Men genom att studera objektet och dess bana hoppas forskarna kunna ta reda på mer om hur objekt rör sig i rymden och hur de beter sig när de ligger på kurs med jorden.