1 av 3
- Foto: tt bild
2 av 3
- Foto: tt bild
3 av 3
- Foto: tt bild

Sommaren är hotad – så farligt är grillat kött

Nu kommer ännu ett larm om riskerna med att äta kött. Den här gången är det grillat kött som är i skottgluggen – och det gäller inte bara rött kött.


För ett par veckor sedan kom ett ordentligt köttlarm, där forskare varnade för riskerna med att äta rött kött. Och nu kommer en till hård smäll för alla köttlovers där ute.

En ny amerikansk studie visar att grillat kött – både ljust och mörkt – ökar risken för levercancer.

När kött grillas vid höga temperaturer produceras flera ämnen som levern har svårt att filtrera, och detta ökar risken för cancer, enligt studien som publicerats i tidskriften Cancer.

Bild:TT

Och studien visade också hur människor som drabbats av levercancer ofta hade gemensamt att de åt mycket kött – både vitt och rött kött, skriver The Telegraph.

Varje år drabbas ungefär 550 svenskar av cancer i levern, och det är främst äldre människor som drabbas, enligt Cancerfonden.

Symptomen är oftast ganska luddiga – men viktnedgång, feber, illamående och dålig aptit.

/
Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du grillat?
Tack för din röst!