Har du svårt att vara utan din mobil? Då kan du ha nomofobi.
1 av 4
Har du svårt att vara utan din mobil? Då kan du ha nomofobi. - Foto: tt bild
Forskare i USA har börjat intressera sig för diagnosen.
2 av 4
Forskare i USA har börjat intressera sig för diagnosen. - Foto: tt bild
Det är dock oklart hur pass vanligt det är.
3 av 4
Det är dock oklart hur pass vanligt det är. - Foto: tt bild
Många är beroende av sina mobiler.
4 av 4
Många är beroende av sina mobiler. - Foto: tt bild

Har du svårt att vara utan din mobil? Då kan du lida av mystisk sjukdom

Har du svårt att leva utan mobilen? Nu har forskare i USA allt mer börjat intressera sig för åkomman "nomofobi".


Brukar du bli lite orolig när mobilen ligger i ett annat rum? Är det otänkbart för dig att gå till affären eller på en promenad utan att ha med dig mobilen?

Det här beteendet är inte helt ovanligt, och nu har forskarna fått upp ögonen för åkomman ”nomofobi” (no mobile phobia). Forskare menar nu, enligt The Scientific American, att mobillöshet kan orsaka oro, ängslan och ångest hos många som är vana vid att ha ständig tillgång till nallen.

Den här ”sjukdomen” kan ha flera negativa konsekvenser, till exempel kan din nyfikenhet och viljan att ta reda på grejer ta skada då du har all information tillgänglig i handen. Det gör också att du blir sämre på att minnas saker, skriver The Scientific American.

Fundera på det. Varför ska du komma ihåg vägen hem till någon när du alltid kan kolla i din kart-app i mobilen? Men tillgängligheten till all världens information gör också att vi känner oss extra sårbara och känner oro när vi inte ha mobilen med oss.

Mer forskning behövs. Just nu håller amerikanska forskare vid universitetet i Iowa på att ta reda på exakt vad nomofobi är och hur pass vanligt det är.

Och man är faktiskt inte helt klart om den än så länge mystiska sjukdomen är något negativt över huvud taget. Vissa menar att människor som har svårt att släppa mobilen är mer framgångsrika, och kanske till och med är bättre på att njuta av livet, skriver The Scientific American.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att du kan vara drabbad?
Tack för din röst!