Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

vet du om du dejtar en psykopat – och så ska du hantera det

- 13/11/2015, 12:32 -
En av de mest kända (och påhittade) psykopaterna.
1 av 4

En av de mest kända (och påhittade) psykopaterna.

Giphy

Just ett meningsfullt förhållande är någonting som psykopater sägs vara inkapabla till att ha.
2 av 4

Just ett meningsfullt förhållande är någonting som psykopater sägs vara inkapabla till att ha.

Giphy

Från filmen "Psycho" från 1960.
3 av 4

Från filmen "Psycho" från 1960.

TT Bild

En annan misstänkt psykopat, från tv-serien Fargo.
4 av 4

En annan misstänkt psykopat, från tv-serien Fargo.

TT Bild

Är din bae charmig, bra på att snacka men oempatisk och impulsiv? Då kan hen vara psykopat. Begreppet dyker upp titt som tätt, inte minst i populärkulturen. Men vad är egentligen en psykopat? Och vad ska man göra om man har en i sin närhet?

De flesta har nog någon gång funderat på om den de dejtar faktiskt är en av dessa mytomspunna "psykopater". Hen är kanske charmig på utsidan – men kall och beräknande på insidan. Du har kanske tittat på American Psycho och tänkt att ja, hen har ju faktiskt vissa liknande drag.

Bildkälla

En vanlig myt är att alla psykopater är kriminella, men det stämmer inte alltid. Man kan också ha psykopatiska drag, utan att vara en fullfjädrad psykopat.

– Det finns idag forskning som påvisat förekomst av psykopati och psykopatiska drag hos icke-kriminella, högt uppsatta personer såsom politiker och företagsledare, säger Natalie Durbeej, medicine doktor och forskare vid Centrum för Psykiatriforskning på Karolinska Institutet, till Nyheter24.

Faktum är att forskare inte är helt överens om vad en psykopat faktiskt är och om det egentligen finns alls.

Det finns ett antal sätt att identifiera en psykopat, eller en person med psykopatiska drag. Exempel på det är brist på empati, grandiositet, flackt känsloliv, avsaknad av skuld och ånger, patologisk lögnaktighet, ytlig charm, impulsivitet och att personen är riktigt bra på att snacka.

Bildkälla

Så vad ska man göra om man är i hop med en psykopat, eller som i alla fall har psykopatiska drag?

Durbeej säger att man bör vara uppmärksam om man misstänker att man är en relation med en person med psykopatiska drag – det finns en risk att du blir bedragen.

– Ett av de psykopatiska karaktärsdragen innebär avsaknad av förmåga att känna djupa känslor. Det sägs därigenom att det inte går att ha ett hälsosamt kärleksförhållande med en psykopat. Men, detta behöver, enligt min kunskap, beforskas ytterligare innan det går att göra ett säkert uttalande, säger hon.

Bildkälla

Är du psykopat? (Ärligt nu)