Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dejtingappar bidrar till ökad spridning av hiv

- 01/12/2015, 23:58 -
Par som har sex
1 av 4

Fallen av hiv ökar i Asien.

SVENSKA DAGBLADET / TT

Blodprov
2 av 4

1 december är det världsaidsdagen.

TT

Klipper i papper
3 av 4

Då åkomman uppmärksammas igen.

TT

Kondom
4 av 4

Det ökar för färre använder kondom.

TT Bild

En ny rapport som FN publicerat visar att antalet fall av hiv i Asien ökat. Orsaken ska vara dejtingappar.

Den tvååriga studien som FN gjort fokuserar på den ökade spridningen av hiv i Asien. Förklaringen enligt forskarna beror på dejtingappar. Tack vare apparna blir det enklare att träffa folk för engångsligg, och ofta känns kondom onödigt i stundens hetta. Det är särskilt unga människor som drabbats.

Den största ökningen av sjukdomen är bland män som har sex med män och kan använda sig av appar för att träffas för kravlöst sex. Och att det också är lättare att hitta fler sexpartners. Just i delar av Asien är det inte heller tillåtet med homosexuella aktiviteter, och därför vågar inte drabbade att söka vård. I vissa länder krävs det också att personer under 18 har föräldrars tillåtelse att testa sig för hiv, rapporterar Guardian.

Även om aids och hiv minskar i världen ökar den bland människor i åldrarna 10 till 19 i Asien och Stillahavsregionen. Den ökade spridningen av viruset sätter käppar i hjulen för FN som har som mål att aids-epidemin ska vara slut till år 2040. Den 1 december uppmärksammas smittan via världsaidsdagen varje år.