Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det finns en sak som är bäst inför träning – och det är inte energidryck

- 04/12/2015, 09:11 -
Socker är bättre en energidryck!
1 av 3

Socker är bättre en energidryck!

TT / TT

Helt vanligt socker är att föredra enligt forskarna.
2 av 3

Helt vanligt socker är att föredra enligt forskarna.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Vanligt energidryck är inte alltid det bästa.
3 av 3

Vanligt energidryck är inte alltid det bästa.

TT

Släng bort energidrycken! Det funkar faktiskt mycket bättre med gammalt hederligt socker, det är vetenskapligt bevisat.

Nu blir det lite pinsamt för alla gymjunkies som går till gymmet med sin energidryck i högsta hugg. De kan ställa ner sina Celsius och sina häftiga drycker från fitnessguru. Ny forskning som Svenska Dagbladet skriver om visar nämligen att det finns något som är mycket bättre än energidryck om du vill orka mycket på länge.

Enligt studien är en matsked socker blandad i vatten den bästa uppladdningen inför uthållighetsträning. Forskarna testade olika drycker med de två typerna av socker, sackaros och glykos. Det visade sig att en blandning av sockerarterna är bäst men de flesta sportdrycker innehåller endast sackaros. Studien är från University of Bath och personerna som fick testa det var cyklister och tränade under lång tid. Så det forskarna kom fram till var att om du ska träna uthållighetsträning i mer än två och en halv timme är den bästa energidrycken 90 gram socker (utspädd till 8 gram socker per 100 mil) i timmen att föredra, enligt Svenska Dagbladet.

Om du eller dina polare dricker mycket energidryck kan det här vara bra att tänka på.

Bildkälla