Julmat, Sex
Julmat och stress påverkar sexlivet mer än vad man tror. - Foto: Bildkälla: Shutterstock / Johan Nilsson / TT

Så påverkar julmat och stress ditt sexliv

Jul, jul, strålande jul. En varm och harmonisk tid på året – i alla fall på pappret. I själva verket kan det vara stressigt och osexigt. Men det finns knep.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Nyheter24 hörde sig för med Suzann Larsdotter, socionom och sexolog på RFSU, för att ta reda på hur julen påverkar människors sexliv. För dig som vill ligga på jul kommer här några punkter i korthet:

Bildkälla: Shutterstock

1. Testa att käka vissa typer av nötter, fisk och mat med zink i

2. Käka måttliga mängder. Matkoma är ingen hit i kombination med sex

3. Var chill med väldigt starka smaksättare som kan påverka kroppsvätskorna

4. Planera noga och var rimlig så du slipper stressa

5. Drick inte för mycket

6. Motionera och håll igång kroppen

När det kommer till julmat finns det några enkla tumregler.

– Det finns mycket teorier men att hitta helt klarlagt forskning är svårt. Men fysiologiskt finns det saker som underlättar. I vissa nötter och i fisk finns aminosyror som kan öka blodcirkulationen som gör att vi lättare får ut blodet i penis och i blygdläppar. Men det kan vara så att vi måste äta ordentliga mängder av det, säger Suzann Larsdotter.

– Även zink stärker sperman och kan hjälpa till för sekretbildning hos kvinnor. Zink finns i till exempel ostron och det har man ju genom historien pratat om som en väldigt erotisk maträtt som ökar sexlusten.

Fundera mer på vad du inte ska äta om du vill ha samlag

– Vi har en tendens att äta väldigt mycket på julafton. Det blir mycket kalorier, vi känner oss svullna, dästa och inte så sexiga. Så man kanske kan ta julafton som en sexfri dag. Sen bör man nog fråga sig om man ska fortsätta äta lika mycket dagarna därpå. Och har man ätit mycket är det bättre att ta en rask promenad än att lägga sig på soffan.

Viss typ av mat kan också påverka hur vi luktar och smakar. Sparris, brysselkål och starka smaksättare såsom vitlök kan undvikas om ditt mål är att smaka och lukta gott.

– Man har ju hört om en del saker som påverkar men hur vi känner det är nog inte riktigt vetenskapligt bevisat. Men det är rimligt att tro att starka smaksättare och sådant som gör att svett och urin luktar på ett visst sätt även påverkar andra kroppsvätskor.

– Vissa säger att man kan äta söta, exotiska frukter för att få godare sperma eller slidsekret men jag vet inte riktigt vad som har mest effekt.

Vad som dock är helt belagt är att stora mängder alkohol är en riktig sex-killer.

– Det finns ganska mycket forskning som säger att en liten mängd alkohol har en positiv effekt på sexlusten. Men det räcker att man går lite över gränsen för att få helt motsatt effekt. Dricker man lite mer så får man i regel sämre sex, man kan få svårare att få erektion och man upplever och känner mindre av själva sexet. Så kanske ska man låta bli nubben.

Undvik stress

– Det påverkar ännu mer än vad maten gör. Både inför och på själva julen är det mycket som ska göras och det kan vara världens sexdödare. Sedan ska hela släkten ses och spela lyckliga familjen.

– Det finns många ombildade familjer, skilda föräldrar eller om man är skild själv, och att åka runt mellan alla på mat och fika under flera dagar kan vara splittrande. Tiden som ska användas för att vila upp sig blir stressig och det är inte direkt boostande för sexlivet. Därför ska man satsa på att prioritera framför att hinna med allt.

Jul
/
Ska du ligga i jul?
Tack för din röst!