Om du ser ett barn som sitter så här – stoppa dem genast

Om man ser någon som sitter i den här ställningen så säg STOPP! Det kan skada barnets utveckling.


Det är vanligt att barn sitter i en så kallad W-position. På knä för att sedan låta fötterna gå ut i sidorna så att benen bilder ett W från midjan ut till anklarna. Det ser ju oskyldigt ut, men det kan få allvarliga konsekvenser på kroppen och hur den senare utvecklas.

W-läget kan ge allvarliga ortopediska konsekvenser enligt läkare från Movement RX i San Francisco, USA. Det är inte bara dåligt för höfter, knän och fotleder där lederna blir vridna. Det särskilda läget kan också bromsa utvecklingen av hur man ligger rakt på rygg eftersom magen inte har tillräckligt med muskler.


Bildkälla: Faksimil

När magen inte är utvecklad tillräckligt kan barn få det svårare att röra sig både i sport och att lyfta saker. Läkaren förelår att applådera barn som sitter ergonomiskt rätt – exempelvis med benen raka, med korslagda ben eller där båda benen monteras över till ena sidan.

Ett annat alternativ är att helt enkelt flytta på barnets ben om den sitter i W-läget. Så att det lär sig att inte sitta så, rapporterar danska Dagens.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du suttit mycket i W-läget?
Tack för din röst!