Sockersuget kan ha sina förklaringar.
1 av 3
Sockersuget kan ha sina förklaringar. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / Victor Lundberg / SCANPIX
Och det är inte vår självkontroll.
2 av 3
Och det är inte vår självkontroll. - Foto: tt bild
Det kan vara leverns fel!
3 av 3
Det kan vara leverns fel! - Foto: Ap / TT

Äntligen! Gåtan om varför du är sötsugen kan vara löst

Det kanske inte är självkontroll som gör att du inte kan tacka nej till godis. En annan del av kroppen tros vara boven...


Två oberoende forskningslag har hittat bevis för hur en hormon påverkar suget efter sötsaker. Det kan vara levern och inte allas självkontroll som gör att man inte kan säga nej.

Ett hormon vid namn FGF21, som har härletts till levern, visas kunna ha en stark effekt på centrala nervsystemet och kunna styra vårt intag av mat. Om man skulle ta hormonet så skulle man alltså kunna styra sitt sötsug. Det säger i alla fall forskaren Steven A Kliewer på University of Texas Southwestern Medical Center. En dos av hormonet har kunnat få en apa att helt tappa intresset för sockervatten.

Kliewer varnar dock för att hormonet ska tas i bruk för att lugna sötsuget. Hormonet bör undersökas så att det inte leder till depression eftersom behovet av godis och sötsaker är starkt kopplat till humör, rapporterar TT enligt Dagens Nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du mycket sötsaker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.