Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Äntligen! Gåtan om varför du är sötsugen kan vara löst

- 29/12/2015, 21:44
Sockersuget kan ha sina förklaringar.
1 av 3

Sockersuget kan ha sina förklaringar.

COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / Victor Lundberg / SCANPIX

Och det är inte vår självkontroll.
2 av 3

Och det är inte vår självkontroll.

tt bild

Det kan vara leverns fel!
3 av 3

Det kan vara leverns fel!

Ap / TT

Det kanske inte är självkontroll som gör att du inte kan tacka nej till godis. En annan del av kroppen tros vara boven...

Två oberoende forskningslag har hittat bevis för hur en hormon påverkar suget efter sötsaker. Det kan vara levern och inte allas självkontroll som gör att man inte kan säga nej.

Ett hormon vid namn FGF21, som har härletts till levern, visas kunna ha en stark effekt på centrala nervsystemet och kunna styra vårt intag av mat. Om man skulle ta hormonet så skulle man alltså kunna styra sitt sötsug. Det säger i alla fall forskaren Steven A Kliewer på University of Texas Southwestern Medical Center. En dos av hormonet har kunnat få en apa att helt tappa intresset för sockervatten.

Kliewer varnar dock för att hormonet ska tas i bruk för att lugna sötsuget. Hormonet bör undersökas så att det inte leder till depression eftersom behovet av godis och sötsaker är starkt kopplat till humör, rapporterar TT enligt Dagens Nyheter.

Äter du mycket sötsaker?