Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så stor skada skulle Nordkoreas atombomb göra i olika svenska städer

- 06/01/2016, 16:38 -
1 av 9

Faksimil/TT

2 av 9

Faksimil

3 av 9

Faksimil

4 av 9

Faksimil

5 av 9

Faksimil

6 av 9

Faksimil

7 av 9

Faksimil

8 av 9

Faksimil

9 av 9

Faksimil

Vill du veta hur stor skada en atombomb skulle göra om den slog ner i Sverige? Kolla de här bilderna, med risk för att få mardrömmar efteråt.

I dag gick Nordkorea ut med att de har provsprängt en atombomb med en sprängkraft på ungefär 20 kiloton. Många internationella experter är fortfarande skeptiska till uppgiften, och flera har helt avfärdat att det skulle röra sig om en så kallad vätebomb - en typ av atombomb som är mycket mer kraftfull än "vanliga" atombomber.

Om det är så att Nordkoreas uppgifter om en 20 kiloton stor bomb stämmer, betyder det att bomben var lika stor som bomben "Fat man" (~21 kiloton) som släpptes över Nagasaki 1945.

I Nagasaki dog omkring 60 000−80 000 människor av själva explosionen - dels av värmevågen och dels av den tryckvåg som bildades - och det vore rimligt att ungefär lika många skulle dö om en lika stor bomb släpptes över en svensk stad. Utöver detta skulle många också dö av strålskador och liknande, men detta är väldigt svårt att mäta och sätta en siffra på.

Hur det skulle se ut om en atombomb på 20 kiloton skulle släppas över Sergels torg i Stockholm (eller rättare sagt runt 600 meter över Sergels torg, då det är den bästa höjden att spränga bomben på) kan du se nedan.

De allra flesta inom det här området skulle dö av värmen:


Bildkälla

De allra flesta inom det här området skulle dö tryckvågen:


Bildkälla

Om man släppte samma bomb i Göteborg skulle det se ut så här:


Bildkälla

Malmö:


Bildkälla

Eskilstuna:


Bildkälla

Örebro:


Bildkälla

Västerås:


Bildkälla

Arboga:


Bildkälla

Klicka här för att testa att söka hur mycket skada det skulle bli om bomben släpptes i någon annan stad.

Tror du att Nordkorea har kärnvapen?