Söndag 14 Aug
Stockholm

​Så tar du hand om din hud i kylan

Det är bra när det är kallt att ha koll på huden!
1 av 3
Det är bra när det är kallt att ha koll på huden!. Foto: TT BILD
Ta hand om dig!
2 av 3
Ta hand om dig!. Foto: TT BILD
<3
3 av 3
<3. Foto: TT BILD

Irriterat, frasigt och torrt kanske du känner igen om kylan har satt sina spår på huden. Här har du tipsen som hjälper dig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Anledningen till att huden blir torr och frasig på vintern är en kombination av torr luft, låg luftfuktighet, vatten och kylan själv. Huden tappar sin naturliga fuktighet. Dermatologerna Anne Wetter och Margareta Frohm Nilsson har har berättat för Nyheter24 vad du kan göra för hjälpa huden att hålla sig fräsch även på vintern.

Duscha inte för länge, eller för varmt
Visst kan det vara skönt med ett varmt bad när det är kallt och mörkt ute. Men det du kanske inte visste är att långa duschar och mycket varmt vatten bidrar till att huden blir torr. Testa därför ta kortare duschar för hudens bästa. Tänk också på när du duschar, undvik att göra det innan du ska ut någonstans. Duscha hellre på kvällen.

Använd olja istället för tvål, eller tvål med olja
Använd duschtvål som innehåller olja. Det hjälper huden att bevara fuktigheten. Det finns ljuvliga tvålar med olja som doftar precis lika gott som vanlig tvål. Ge det en chans!

Smörj in dig ofta
Speciellt efter varje dusch, när huden har utsatts för vatten, är det viktigt att du smörjer in dig med hudkräm. Välj en fet kräm som hjälper huden att hålla sig återfuktad. Smörj också in läpparna med läppsyl.

Peela bort död hud
När ansiktet blir tort och frasigt kan du använda en mild peeling för att ta bort de döda hudcellerna. Men kom ihåg att smörja in ansiktet efteråt så det återfuktas.

Ta hand om dig
Se till att du tar hand om dig själv när det är kallt ute, och exponera inte för mycket hud direkt mot kylan. Använd vantar för att händerna inte ska bli nariga och och använd en halsduk som du kan dyknä ner med ansiktet i. Men tänk också på att hela kroppen ska hållas varm, det är lätt hänt att man har en varm dunjack, och strumpbyxor och kjol till det. Kom ihåg långkalsongerna!

Får du extra torr hud när det är kallt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.