Söndag 18 Apr
Stockholm

Studie: Oralsex kan leda till cancer

Oralsex höjer enligt en ny studie risken för cancer.
1 av 3
Oralsex höjer enligt en ny studie risken för cancer. Foto: SVENSKA DAGBLADET / TT
Särskilt män och kvinnor som har oralsex med kvinnor.
2 av 3
Särskilt män och kvinnor som har oralsex med kvinnor. Foto: Faksimil / Tumblr
Detta på grund utav att huden är tunnare och våtare runt vulvan.
3 av 3
Detta på grund utav att huden är tunnare och våtare runt vulvan. Foto: Faksimil

En ny studie har visat på att oralsex och HPV kan ge en mycket högre risk för cancer i områden kring hals och mun.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nya studier hävdar att oralsex dramatiskt ökar risken för cancer omkring huvudet och halsen. De senaste åren när antalet fall blivit mycket högre har en länk mellan HPV, som tidigare mest har kopplats samman med livmoderhalscancer, och cancer i områden kring hals.

HPV, humant papillomavirus, sätter inte igång cancer i första ledet, men det är bevisat att det skapar ändringar i cellerna som blivit infekterade. Dessa kan sedan bli cancerogena. Sedan tidigare är det känt att HPV-16 bidrar till tumörer i svalgen.

Enligt studien visar det att oralsex på kvinnor är mer riskabla än oralsex på män då smittan sprider sig lättare. Anledningen är att koncentrationen av HPV är högre i den tunnare, våta huden kring vulvan i jämförelse med den torrare huden kring ollonet.

Då det erbjudits vaccin för HPV för unga kvinnor tidigare föreslås det nu i Storbritannien att även unga män ska få samma vaccin. I en tidigare studie kom man fram till att en person som är smittad med HPV har 32 gånger större risk att utveckla mun- eller halscancer, skriver Daily Mail.

HPV är en extremt vanlig sexuellt överförbar sjukdom. Den finns i över hundra varianter och alla bidrar inte till cancer. Alla vet inte om att de är smittade och det märks inte heller på alla. Om du har frågor om HPV – vänd dig till en STI-klinik eller läs mer hos RFSU.

Kommentera
Kopiera länk
Dela