Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det är nyttigt att sova länge på helgerna enligt ny forskning

- 31/01/2016, 11:32
Dra dig. Sov.
1 av 3

Dra dig. Sov.

TUMBLR (MONTAGE)

Det ska vara nyttigt för dig.
2 av 3

Det ska vara nyttigt för dig.

Ligg kvar i sängen!
3 av 3

Ligg kvar i sängen!

TT

Du. Ligg kvar och dra dig på helgen. Det är bra för dig.

En forskningsstudie som gjorts i ett sovlaboratorium på University of Chicago visade att på grund av att vi sover lite i veckorna och jobbar allt för mycket kan risken för diabetes öka.

Till följd av sömnförlusten åt testpersonerna också en mindre näringsrik, varierad och balanserad kost. Det i sig ökar risken för högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar och övervikt.

Studien visade att det räckte med två nätter mer mer sömn för att ta igen det man förlorat i veckorna. Det ska alltså motverka negativa effekter som personer får av att sova mindre.

I studien mättes personernas insulinkänslighet och gick ut på att personerna fick sova åtta och en halv timme i fyra nätter för att sedan sova fyra och en halv timme i fyra nätter.

Forskarna påpekar dock att det här bara var en kort studie och att fortsatta, längre studier ska ske i laboratoriet. Men ändå goda nyheter för oss sjusovare!

Tar du sovmorgon på helgerna?