Det här ska du äta för att minska risken för bröstcancer – med 25 procent
90 000 kvinnor har undersökts i mer än två decennier. Det här kom forskarna fram till.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Det är Harvard University som ligger bakom en stor studie där 90 000 kvinnor har undersökts i mer än två decennier. Studien visar att tjejer som äter mycket frukt och grönsaker i tonåren kraftigt kan minska risken för att utveckla bröstcancer senare i livet – med hela 25 procent.
Forskarna tror att fibrer från frukt och grönsaker kan skydda mot bröstcancer genom att de blockerar upptaget av östrogen, ett kvinnligt könshormon som är nära kopplad till sjukdomen.
Studien visar att just puberteten och tonåren är en särskilt viktig period när det handlar om att äta mycket frukt och grönt eftersom kostvanorna då har störst påverkan på kroppens hormoner.
– Ingen av de tidigare studier som gjorts om fiberintag och bröstcancer har undersökt kostvanor under tonåren och de tidiga ungdomsåren, en period när faktorer till risken för bröstcancer tycks vara särskilt viktiga, säger Maryam Farvid, gästforskare på Harvard, enligt The Telegraph.
Man rekommenderas att äta ungefär fem frukter eller grönsaker om dagen, enligt rapporten.