Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Va? Jorden är egentligen två planeter visar forskning

- 04/02/2016, 22:26 -
Jorden är inte en planet - utan två!
1 av 3

Jorden är inte en planet - utan två!

TT BILD (MONTAGE)

Visar en forskning som utgår ifrån att Theia krockade med vår planet.
2 av 3

Visar en forskning som utgår ifrån att Theia krockade med vår planet.

YOUTUBE

Och "slukades" samt bildade vår måne.
3 av 3

Och "slukades" samt bildade vår måne.

YOUTUBE

Mind. Blown. Ny forskning visar att vår planet är två. I can't even.

Det har länge funnits en hypotes om att en "embryoplanet" vid namn Theia kolliderade med Jorden för cirka 4,5 miljarder år sen och som sedan skapade vår måne. Nu har tesen utvecklas, skriver Huffington Post.

Ett forskningslag som sponsras av Nasa har kommit fram till den udda twisten – att Theia inte bara skrapade lite på jorden. Utan att den krockade rätt in i vår planet och blev absorberad.

Med andra ord: jorden är alltså två sammansvetsade planeter – Tellus (jorden) och Theia. Enligt studien i alla fall. Theia finns alltså både kvar på jorden och i vår måne.

För studien använde forskarna jämförelser av kemiska "signaturer" från månstenar samt vulkanstenar från Hawaii och Arizona.

Så den gamla hypotesen kan skrotas. Det är inte bara månen som skapades med hjälp av Theia. Den skapade också stora delar av planeten vi bor på. Moder jord blev alltså mödrar jord – är inte det en twist så säg?