Fler kvinnor = mer pengar
1 av 2
Fler kvinnor = mer pengar - Foto: Maja Suslin / TT Bild
2 av 2
- Foto: AP/TT Bild

Studie: Företag med många kvinnliga chefer tjänar mer pengar

Det finns ett positivt samband mellan andelen kvinnor i ledningen och börsbolagens lönsamhet, enligt en studie. Det bådar gott för Sverige, som hör till de mest jämställda länderna sett till kvinnorepresentation i styrelser och ledningsgrupper.


Det privata forskningsinstitutet Peterson Institute for International Economics har analyserat data från 2014 om närmare 22 000 börsnoterade företag i 91 olika länder. Enligt studien kan ett företag med 30 procent kvinnor bland de högsta cheferna räkna med en större vinst än i ett genomsnittligt bolag med färre kvinnor.

En kvinnlig vd har dock ingen statistiskt säkerställd effekt på lönsamheten. Inte heller effekten av andelen kvinnor i styrelsen är "statistiskt robust", enligt studien.

Sverige hör till de tio "mest könsbalanserade" länderna. I totalt 311 svenska företag var andelen kvinnor i styrelserna 22 procent och i högsta ledningen 21 procent.

I hela urvalet är det nästan 60 procent som helt saknar kvinnliga styrelseledamöter, och drygt hälften av bolagen har inga kvinnliga toppchefer alls.

Bildkälla

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!