Därför suckar vi – och därför är det viktigt

Ny forskning visar varför vi suckar då och då.


Brukar du dra en lättnadens suck eller suckar du så fort du möter motgångar i vardagen? Då ska du fortsätta med det.

Bildkälla

Suckar har nämligen inte bara med sorg och förtvivlan att göra. Suckar är även en livsuppehållande reflex som hjälper till att bevara dina lungors normala funktion. Det visar ny forskning från Kalifornien skriver The Guardian.

Faktum är att ett kontrollsystem i hjärnan ser till att vi suckar cirka 12 gånger per timme.

Det är två små grupper av nervceller i hjärnstammen som styr suckarna. Det gör de som svar på ett omedvetet kommando att blåsa upp de små säckarna i lungorna som kallas alveoler, vilka kontrollerar kroppens syre- och koldioxidupptagning.

– I motsats till en pacemaker som bara reglerar hur snabbt vi andas, så kontrollerar hjärnans andningscentrum också vilken typ av andetag vi tar, säger Mark Krasnow.

Han är biokemist vid Stanford University School of Medicine och en av forskarna.

Suckar är alltså livsviktiga enligt forskningen som gjordes på möss, som liksom människor också suckar.

– Om man inte suckar var femte minut eller så, kommer alveolerna långsamt kollapsa och orsaka lungproblem, säger Jack Feldman, som är professor i neurobiologi och en av forskarna.

Bildkälla

Men varför människor kan sucka när de är nedstämda eller oroliga är fortfarande ett mysterium.

– Det finns utan tvekan en komponent av suckande som relaterar till ett emotionellt tillstånd. När du är stressad, till exempel, suckar du mer, säger Feldman till The Guardian.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Suckar du ofta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.