Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför suckar vi – och därför är det viktigt

- 09/02/2016, 20:55
Suck!
1 av 3

Suck!

Faksimil Giphy

Suck suck.
2 av 3

Suck suck.

Faksimil Giphy

Suuuck.
3 av 3

Suuuck.

Faksimil Giphy

Ny forskning visar varför vi suckar då och då.

Brukar du dra en lättnadens suck eller suckar du så fort du möter motgångar i vardagen? Då ska du fortsätta med det.

Bildkälla

Suckar har nämligen inte bara med sorg och förtvivlan att göra. Suckar är även en livsuppehållande reflex som hjälper till att bevara dina lungors normala funktion. Det visar ny forskning från Kalifornien skriver The Guardian.

Faktum är att ett kontrollsystem i hjärnan ser till att vi suckar cirka 12 gånger per timme.

Det är två små grupper av nervceller i hjärnstammen som styr suckarna. Det gör de som svar på ett omedvetet kommando att blåsa upp de små säckarna i lungorna som kallas alveoler, vilka kontrollerar kroppens syre- och koldioxidupptagning.

– I motsats till en pacemaker som bara reglerar hur snabbt vi andas, så kontrollerar hjärnans andningscentrum också vilken typ av andetag vi tar, säger Mark Krasnow.

Han är biokemist vid Stanford University School of Medicine och en av forskarna.

Suckar är alltså livsviktiga enligt forskningen som gjordes på möss, som liksom människor också suckar.

– Om man inte suckar var femte minut eller så, kommer alveolerna långsamt kollapsa och orsaka lungproblem, säger Jack Feldman, som är professor i neurobiologi och en av forskarna.

Bildkälla

Men varför människor kan sucka när de är nedstämda eller oroliga är fortfarande ett mysterium.

– Det finns utan tvekan en komponent av suckande som relaterar till ett emotionellt tillstånd. När du är stressad, till exempel, suckar du mer, säger Feldman till The Guardian.