Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den här upptäckten förändrar hur vi ser på universum

- 11/02/2016, 20:17 -
En fenomenal upptäckt har gjorts.
1 av 3

En fenomenal upptäckt har gjorts.

FAKSIMIL YOUTUBE

Det förutspåddes i Einsteins allmänna relativitetsteori.
2 av 3

Det förutspåddes i Einsteins allmänna relativitetsteori.

TT BILD

Forskningslabbet Ligo.
3 av 3

Forskningslabbet Ligo.

TT BILD

Det här är stort. Megastort.

Den senaste tiden har rykten florerat om att gravitationsvågor, som förutspåddes i Einsteins allmänna relativitetsteori, efter årtionden av sökande hittats av forskningslaboratoriet Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, i USA.

På torsdagseftermiddagen kom beskedet:

– Mina damer och herrar. Vi har upptäckt gravitationsvågor. Vi gjorde det, säger Ligo-chefen David Reitze vid en presskonferens.

Miljard år gamla
Vågorna, som snappades upp den 14 september förra året, kommer från två svarta hål som kolliderade för 1,3 miljarder år sedan.

Gravitationsvågor skickas alltid ut när en tung massa kommer i rörelse. Vågorna sträcker ut och trycker ihop rumtiden i olika riktningar, men är vanligtvis mycket svaga. Vågorna som nu registrerats kommer från två kroppar som båda vägde 30 gånger så mycket som solen.

– Kollisionen strålade 50 gånger kraftigare än alla stjärnor i hela det synliga universum, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet.

Nytt fönster till universum
– Om det kom en riktigt stark sådan här våg genom en människa skulle man känna hur man drogs ut och trycktes ihop. Men vågorna på det här avståndet är så vansinnigt svaga att det krävs enormt känslig utrustning för att uppfatta dem, säger Ulf Danielsson.

Gravitationsvågor beskrivs ibland som en av astronomins heliga graaler men har fram tills nu inte kunnat mätas direkt. Forskarna kallar upptäckten ett nytt fönster till universum. Man väntar sig bland annat få veta mer om svarta hål – men också göra helt oväntade upptäckter.

– Det blir ett helt nytt sätt att observera universum på. Det är någonting fundamentalt nytt. Ingenting liknande har man kunnat göra tidigare, säger Ulf Danielsson

Eller som Szabolcs Marka vid Columbia University uttryckte det:

– Vi har haft ögonen för mycket bara på själva himmelen och ännu inte hört musiken. Förrän nu, skriver norska TV2.