Visste du att hjärnans storlek hör ihop med motion?
1 av 3
Visste du att hjärnans storlek hör ihop med motion? - Foto: Jonas Ekströmer/TT/Rolf Hamilton
Doktorn James Leverenz ​deltog inte i studien men drog en intressant slutsats efter sina iakttagelser.
2 av 3
Doktorn James Leverenz ​deltog inte i studien men drog en intressant slutsats efter sina iakttagelser. - Foto: JONAS EKSTROMER / Jonas Ekströmer/TT
Motion kan förbättra hjärnans hälsa genom att förbättra blodflödet och öka tillväxtfaktorer som behövs för hjärncellernas hälsa.
3 av 3
Motion kan förbättra hjärnans hälsa genom att förbättra blodflödet och öka tillväxtfaktorer som behövs för hjärncellernas hälsa. - Foto: Rolf Hamilton

Sitter du still mycket? Då kan din hjärna krympa

Att äta bra och motionera är något vi alla vet är bra för oss. Men visste du att mindre motion kan leda till mindre hjärna?


Visste du att motion spelar en roll i hur stor hjärna du kommer ha i framtiden? Inte? Men så är det iallafall.

Äta bra och motionera är en självklarhet för många men nu finns det faktiskt bevis på att motion spelar en roll i storleken på din hjärna, skriver Wivb.

Studerade effekter på åldrandet

Studien genomfördes som en del i "Framingham Heart Study" som startade i Framingham, Massachusetts 1948. Studien gick ut på att undersöka effekterna av åldrande under en lång tidsperiod och är nu inne på sin tredje generation av deltagare. De tittar nu på sambandet mellan konditionen och utvecklingen av hjärnan på människor som är runt 40 år.

Doktorn James Leverenz deltog inte i studien men drog en intressant slutsats efter sina iakttagelser.

– Vad de märkte var att folk som inte var som i god form vid 40 år, hade mindre hjärnstorlek vid 60 år, säger Dr. Leverenz.

Motionen förbättrar hjärnans hälsa

Dr. Leverenz sa också att motion kan förbättra hjärnans hälsa genom att förbättra blodflödet och öka tillväxtfaktorer som behövs för hjärncellernas hälsa.

– Jag tror att det förstärker vad många av oss har sagt att saker som motion är bra för hjärnan och håller din hjärna friskare och det finns bevis för det nu, din hjärna är större om du tränar och är i bättre form, sade Dr. Leverenz till Wivb.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Motionerar du ofta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.