Denna skulle antagligen hålla sig länge.
1 av 3
Denna skulle antagligen hålla sig länge. - Foto: AP
Donkens mat ruttnar inte, eftersom den är så torr.
2 av 3
Donkens mat ruttnar inte, eftersom den är så torr. - Foto: AP
Fast du kanske ändå inte ska äta den.
3 av 3
Fast du kanske ändå inte ska äta den. - Foto: Ap

​Därför ruttnar inte McDonald’s mat

Vi har väl alla sett bilder på donkenburgare som ser exakt likadana ut efter typ fem år? Det är helt naturligt, menar forskare.


Någon filmar en hamburgare från McDonald’s, lägger upp den på Youtube och skriver att den legat där i flera år utan att mögla. Låter det bekant?

De senaste åren har flera videos som visar hur McDonalds-mat inte möglar eller förändras blivit virala, men nu riktar en kanadensisk forskare hård kritik mot succéerna. Han menar att det är helt naturligt att maten inte möglar, och att det inte har någonting med snabbmat eller hur nyttig den är att göra.

– Mikroberna som orsakar mögel är precis som människor. De behöver vatten, näring, värme och tid för att växa. Om man tar bort en av de ”ingredienserna” kommer de inte ha någon chans att förstöra maten, säger mat- och näringsforskaren Keith Warriner vid universitetet i Guelp till The Independent.

– Hamburgerbrödet tappar sin fukt när den rostas vid tillverkningen, så när du får hamburgaren är hela rätten hyfsat torr, fortsätter Warriner, som menar att om man lämnar en McDonalds-burgare ute i ett torrt rum så är det helt enkelt inte tillräckligt fuktigt för att mögel ska uppstå.

Där ser man!

/
Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.