​Därför ruttnar inte McDonald’s mat

- 18/02/2016, 18:46 -
Denna skulle antagligen hålla sig länge.
1 av 4

Denna skulle antagligen hålla sig länge.

AP

Men det är inte så konstigt, enligt experten.
2 av 4

Men det är inte så konstigt, enligt experten.

youtube

Donkens mat ruttnar inte, eftersom den är så torr.
3 av 4

Donkens mat ruttnar inte, eftersom den är så torr.

AP

Fast du kanske ändå inte ska äta den.
4 av 4

Fast du kanske ändå inte ska äta den.

Ap

Vi har väl alla sett bilder på donkenburgare som ser exakt likadana ut efter typ fem år? Det är helt naturligt, menar forskare.

Någon filmar en hamburgare från McDonald’s, lägger upp den på Youtube och skriver att den legat där i flera år utan att mögla. Låter det bekant?

De senaste åren har flera videos som visar hur McDonalds-mat inte möglar eller förändras blivit virala, men nu riktar en kanadensisk forskare hård kritik mot succéerna. Han menar att det är helt naturligt att maten inte möglar, och att det inte har någonting med snabbmat eller hur nyttig den är att göra.

– Mikroberna som orsakar mögel är precis som människor. De behöver vatten, näring, värme och tid för att växa. Om man tar bort en av de ”ingredienserna” kommer de inte ha någon chans att förstöra maten, säger mat- och näringsforskaren Keith Warriner vid universitetet i Guelp till The Independent.

– Hamburgerbrödet tappar sin fukt när den rostas vid tillverkningen, så när du får hamburgaren är hela rätten hyfsat torr, fortsätter Warriner, som menar att om man lämnar en McDonalds-burgare ute i ett torrt rum så är det helt enkelt inte tillräckligt fuktigt för att mögel ska uppstå.

Där ser man!