Torsdag 22 Februari 2024
Vad gör de skadliga drogerna med hjärnan?
1 av 6
Vad gör de skadliga drogerna med hjärnan? - Foto: collage tt bild
Heroin är extremt beroendeframkallande.
2 av 6
Heroin är extremt beroendeframkallande. - Foto: TT BILD
Barbiturater användes tidigare som sömnmedel och ångestdämpande.
3 av 6
Barbiturater användes tidigare som sömnmedel och ångestdämpande. - Foto: TT BILD
Kokain.
4 av 6
Kokain. - Foto: TT BILD
Nikotinet i cigaretter är extremt beroendeframkallande. Experter vet exakt inte hur mycket.
5 av 6
Nikotinet i cigaretter är extremt beroendeframkallande. Experter vet exakt inte hur mycket. - Foto: TT BILD
Alkohol dödar flest människor per år.
6 av 6
Alkohol dödar flest människor per år. - Foto: TT BILD

Det här gör de fem mest beroendeframkallande drogerna med din hjärna

Ett forskningsteam har rankat de fem mest beroendeframkallande drogerna – och vad de gör med hjärnan.


Frågan om vilka droger som är mest beroendeframkallande verkar enkel. Men det beror också på vem du frågar. Olika experter bedömer beroendet i olika termer. Ibland kan det handla om hur mycket drogen är värd i pengar, vad drogen gör med ens dopaminsystem, vad kroppen går igenom när man slutar et cetera, rapporterar Independent.

Därför har flera experter samlats under David Nutt och teamet kom fram till en hel del intressanta punkter. De hade ett system där drogerna fick poäng mellan 0 och 3.

1. Heroin

Bildkälla: TT

Nutt och hans kollegor rankade heroin som den mest beroendeframkallande drogen. Den fick 2,5 på skalan. Heroin är en opiat som förhöjer nivåerna av dopamin i hjärnans belöningssystem upp till 200 procent.

Det är enligt undersökning den mest beroendeframkallande men också den farligaste. Anledningen är att en överdos är nära till hands då det bara krävs fem gånger så stor dos som en brukare tar för att bli hög.

Heroin har rankats som den näst mest skadliga drogen i världen angående skadan till både användare och till samhället. Heroin och olagliga opiater har en omsättning av omkring 68 miljarder dollar årligen.

2. Alkohol

Bildkälla: TT

Alkohol är lagligt i de flesta länder, däribland Sverige. I undersökningen fick alkohol 2,2 på skalan. Alkohol har många effekter på hjärnan, i experiment på djur ökade nivåerna av dopamin med mellan 40 och 360 procent – ju mer man dricker ju högre blir nivåerna.

22 procent av alla som någonsin druckit en alkoholhaltig dryck kommer att bli beroende på ett sätt eller annat. WHO uppskattade att 2 miljarder människor dricker alkohol och att drogen ledde till att 3 miljoner människor dog till följd av alkohol 2012. Alkohol rankas som den mest skadliga drogen i flera undersökningar.

3. Kokain

Bildkälla: TT

Kokain stör direkt hjärnans utförsel av dopamin genom att förvränga signaler som en neuron sänder en annan. Kort sammanfattat hindrar kokain nervcellerna från att stänga av utsöndringen av dopamin.

Forskare tror att mellan 14 och 20 miljoner personer använder kokain i världen dagligen. Omsättningen tros ligga på 75 miljarder dollar.

Crack-kokain (kokain som man röker) är enligt experterna den tredje mest skadliga drogen och pudrad kokain den femte. 21 procent av alla som provar kokain blir någon gång beroende av drogen. Kokain liknar andra beroendeframkallande droger som metamfetamin, som ökar i användning, och amfetamin.

4. Barbiturater (lugnande medel)

Bildkälla: TT

Barbiturater eller ångestdämpande/lugnande är en drog som i början användes för att behandla ångest och som sömnmedel. Drogen stör kemiska signaler i hjärnan genom att stänga av delar i känslocentret. Små doser skapar en falsk bild av eufori och högre doser kan vara dödliga eftersom kroppen helt enkelt glömmer att andas.

Nuförtiden används drogen i princip inte alls och har ersatts med benzodiazepiner. Men den finns fortfarande i extrema fall för läkare att skriva ut. Experterna klassar dock drogen som den fjärde mest beroendeframkallande.

5. Nikotin

Bildkälla: TT

Ni vet säkert att nikotin är den beroendeframkallande ingrediensen i tobak. När någon röker en cigarett absorberas nikotinet av lungorna och går direkt till hjärnan. Trots att experterna rankar nikotin som den tolfte mest beroendeframkallande drogen menar många att den är extremt beroendeframkallande och därmed farlig.

Mer än två tredjedelar som provar cigaretter blir beroende någon gång i sitt liv. 2002 mätte WHO att mer än 1 miljard människor röker i hela världen och att tobak kommer att döda mer än 8 miljoner årligen år 2030.

/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Kristersson: Ska inte förhandla med Orbán

Två avrättade på arena i Afghanistan

15 skott avfyrades – så var de dömda männens liv släckta. Tusentals afghaner bevittnade den offentliga avrättningen på en idrottsarena.

Godståg urspårat – stopp i nästan en vecka

Ett godståg spårade på onsdagskvällen ur vid Borlänge station, vilket Falu-Kuriren först rapporterade om.

Ny uppgörelse: Migrantcenter i Albanien

Albanien ska upprätta två center för migranter som räddats ur Medelhavets vågor – som ska skötas av Italien. Det omtvistade förslaget fick grönt ljus av Albaniens parlament i Tirana på torsdagen.

Elev till attack på tysk skola – flera skadade

Minst fyra elever har skadats i en knivattack på en gymnasieskola i Wuppertal-trakten i västra Tyskland, rapporterar Bild och andra tyska medier.

Nässjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i Nässjö", skriver polisen på sin hemsida.