Tisdag 15 Jun
Stockholm

Goda nyheter! Choklad kan vara bra för ditt hjärta

En ny chokladstudie har kommit.
1 av 4
En ny chokladstudie har kommit. Foto: TT Bild
Den visar att choklad är bra för hjärtat.
2 av 4
Den visar att choklad är bra för hjärtat. Foto: TT bild
Studien visar att det är 13 procent mindre chans att drabbas av hjärtinfarkt om du äter choklad minst tre-fyra dagar i veckan.
3 av 4
Studien visar att det är 13 procent mindre chans att drabbas av hjärtinfarkt om du äter choklad minst tre-fyra dagar i veckan. Foto: TT bild
Men lagom är bäst, ät inte för mycket.
4 av 4
Men lagom är bäst, ät inte för mycket. Foto: TT bild

En ny svensk studie visar varför du borde frossa i choklad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En ny svensk studie visar att ett hälsosamt hjärta går hand i hand med att äta choklad.

Bildkälla

68 000 medelålders och äldre kvinnor och män fick svara på frågor om sina kostvanor, bland annat hur ofta de äter choklad. Ingen hade kända hjärt- eller kärlsjukdomar när de svarade på frågorna. Men 12 år efter studien hade 4 417 av dem drabbats av en hjärtinfarkt, skriver Upsala nya tidning.

Mindre risk för hjärtinfarkt

Det visade sig att chokladätandet verkade ha en stor påverkan. För de som åt choklad minst tre till fyra gånger i veckan var chansen 13 gånger mindre att drabbas av hjärtinfarkt och återfall.

Bildkälla

Positiva effekter på blodtrycket

Varför choklad verkar göra gott för våra hjärtan kan dock inte studien svara på, men flera teorier finns.

– Flera kontrollerade mindre studier, där deltagarna lottats till att äta choklad eller inte, har visat att choklad och kakao har positiva effekter på blodtrycket och blodfetterna, och förbättrar spänsten i blodkärlen, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet till Upsala nya tidning.

Så varför inte göra dagen lite godare med en bit choklad och samtidigt ditt hjärta lite gladare? Men kom ihåg att inte äta för mycket.

– Eftersom choklad är ett energitätt livsmedel och innehåller rätt mycket socker och mättat fett bör det ätas med måtta, säger Alicja Wolk till Upsala Nya Tidning.

Bildkälla

Gillar du choklad?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela