Söndag 28 Nov
Stockholm

Tamponger kan innehålla ämnen som framkallar cancer

Det kan finnas cancerframkallande ämnen i tamponger.
1 av 3
Det kan finnas cancerframkallande ämnen i tamponger. Foto: TT Bild
Andra mensskydd kan också innehålla farliga ämnen, som bindor och menskoppar.
2 av 3
Andra mensskydd kan också innehålla farliga ämnen, som bindor och menskoppar. Foto: Claudio Bresciani / TT Bild
Men men. Vi vet ju att allt som förknippas med kvinnokroppen anses lite äckligt och mindre viktigt.
3 av 3
Men men. Vi vet ju att allt som förknippas med kvinnokroppen anses lite äckligt och mindre viktigt. Foto: Faksimil Youtube

Det saknas forskning på ämnena som finns i mensskydd. Det kan vara så att flera av de vanligaste bindorna och tampongerna innehåller farliga ämnen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Produkter som förknippas med och används av personer med vagina hamnar ofta i skymundan. Nu verkar det ha hänt igen och SVT skriver att mensskydd kan innehålla farliga ämnen.

I Sverige har det till exempel aldrig någonsin genomförts en granskning av produkterna som säljs. Egentligen är det kanske ingen som är förvånad, även om det är hemska nyheter.

Bildkälla

– Vi är oroliga över bristen på kontroll. Att man inte vet om de här produkterna innehåller kemikalier som misstänks vara hormonstörande eller cancerframkallande. Det kan vara på så låga nivåer att det inte är någon risk. Men det är ingen som vet, säger Christin Holm Gatica, på organisationen Sveriges Konsumenter, till SVT.

Det är alltså ingen som har någon aning om typ hälften av Sveriges befolkning använder/använt/kommer att använda produkter som kan vara skadliga.

Anledningen till att ingen granskat produkterna ska vara att de inte innehåller några ämnen som är reglerade av lagen.

Men de farliga ämnena kan finnas där ändå. Det handlar om menskoppar, tamponger och bindor.

En argentisk studie från förra året avslöjade att många tamponger innehåller glyfosat, ett ämne som troligtvis är cancerframkallande enligt WHO. Samma ämne har hittats i trosskydd. I bindor kan det finnas tennorganiska föreningar och mensskoppar kan innehålla mjukgörande plast. Till och med tygbindor kan det finnas skadliga ämnen i, skriver SVT.

Även om #freebleeding bara var ett enda stor skämt börjar det låta ganska lockande nu, right?

Blir du orolig
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela