Det finns ett sätt att sluta röka som är lite bättre än andra.
1 av 3
Det finns ett sätt att sluta röka som är lite bättre än andra. - Foto: TT Bild
I alla fall enligt forskning.
2 av 3
I alla fall enligt forskning. - Foto: TT Bild
Att sluta tvärt är bäst.
3 av 3
Att sluta tvärt är bäst. - Foto: Jessica Gow/TT

Det här är det bästa sättet att sluta röka – enligt forskning

​Forskare har länge försökt ta reda på hur man egentligen slutar röka på bästa sätt. Ofta handlar det om två olika tillvägagångssätt; sluta helt direkt eller trappa ner. Men vad är egentligen bäst?


– Många tror att det bästa sättet är att skära ner på cigaretterna innan de slutar helt, säger Nicola Lindson-Hawley, forskare på University of Oxford, skriver Time.

Hon har precis avslutat en forskningsstudie som tagit reda på vad som egentligen är bäst. Och det visade sig att det allra bästa faktist är att bara sluta tvärt.

Lindson-Hawley och hennes kollegor undersökte 700 personer i England som alla rökte minst 15 cigaretter om dagen. Alla skulle försöka sluta på två veckor.

Hälften av dem fick röka som vanligt och sedan sluta helt, medan den andra hälften skulle trappa ner tills de slutade helt. Alla deltagare fick niktionläkemedel under tiden.

Det visade sig då att de som slutade från en dag till en annan lyckades 25 procent bättre än de som slutade gradvis. Nästan hälften av de som slutade tvärt lyckades faktiskt sluta på riktigt, enligt studien.

Studien undersökte inte hur andra metoder att sluta röka fungerade, skriver Time.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.