Söndag 20 Jun
Stockholm

Ny studie: Du riskerar att dö i förtid om du röker cannabis

Forskare har gjort en lång studie om cannabisbruk bland män. Det visar sig att de som använde mycket cannabis i sin ungdom löpte 40 procent större risk att dö för i förtid.
1 av 3
Forskare har gjort en lång studie om cannabisbruk bland män. Det visar sig att de som använde mycket cannabis i sin ungdom löpte 40 procent större risk att dö för i förtid. Foto: TT
Studien gjordes av en forskargrupp på Karolinska institutet.
2 av 3
Studien gjordes av en forskargrupp på Karolinska institutet. Foto: TT
Farligare än du kanske trodde.
3 av 3
Farligare än du kanske trodde. Foto: TT

Att använda cannabis i ungdomen kan leda till en förtidig död. Det slår svenska forskare fast i en ny studie.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Forskare vid Karolinska Institutet kollar på det här med cannabisanvändning. Hur allvarligt är det egentligen? Långt ifrån lika farligt som alkohol, det vet vi sedan tidigare, men i alla fall.

Forskargruppen har för länge sedan kunnat visa att cannabisbruk i ungdomen ökar risken för schizofreni och andra psykossjukdomar.

Nu kan de visa på ytterligare allvarliga effekter, vilket institutet skriver om på sin hemsida.

Fler än 50 000 män ingick i studien när den påbörjades 1970 (nu är förstås inte alla kvar). Forskarna har visat att bland männen som hade använt cannabis mer än 50 gånger i ungdomen löpte 40 procent större risk att dö än de som använt det mer sällan eller aldrig.

Sambandet är dock lite osäkert. Om den ökade risken att dö berodde på att personerna använde cannabis som unga eller om det var för att de bortsatte sitt bruk senare i livet kunde forskarna inte slå fast.

– Bland män i gruppen som drabbats av psykos var dödligheten ungefär fyrfaldigt förhöjd, men detta gällde oberoende av tidigare cannabisbruk. Vår slutsats är att cannabisbruk i ungdomen kan bidra till tidig död, framför allt genom skador och självmord, och att detta inte beror på den ökade risken för psykos, säger Peter Allebeck, vid institutionen för folkhälsovetenskap, som har lett studien, i ett uttalande på KI:s hemsida.

– En färsk WHO-rapport har visat att cannabis har omfattande effekter på hälsan, även om psykiska effekter är det mest framträdande. I vår studie visar vi att hög konsumtion i ungdomen också kan bidra till ökad dödlighet, säger Edison Manrique-Garcia, också vid institutionen för folkhälsovetenskap, försteförfattare till studien, på hemsidan.

I KI:s artikel på hemsidan står det inte om det är någon skillnad på olika former av cannabis. Studien publiceras i tidskriften American Journal of Psychology.

Så, lyssna på forskarna:

Bildkälla

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela