Tillhör du dem som ligger och kvider i sängen en gång i månaden?
1 av 3
Tillhör du dem som ligger och kvider i sängen en gång i månaden? - Foto: TT
Ipren lindrar mot mensvärk.
2 av 3
Ipren lindrar mot mensvärk. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Eller långvarande preventivmedel så som p-stav eller spiral då man inte får någon mens alls.
3 av 3
Eller långvarande preventivmedel så som p-stav eller spiral då man inte får någon mens alls. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Forskaren: Därför får vissa mensvärk och andra inte

Det här är hemligheten bakom varför vissa får mensvärk och andra inte.


Du har säkert undrat varför just du ska behöva ligga i sängen och gråta med en värmekudde en gång i månaden, medan din bästa vän lever precis som vanligt och är helt smärtfri. Nu vet vi svaret.

De flesta vet att anledningen bakom mensvärk är att livmodern svullnar upp och krampar. Men varför är det så orättvist att bara vissa känner de här kramperna medan andra inte känner något alls?

Svaret heter prostaglandiner. Det är en grupp hormonlinkande ämnen som har kontroll över blodtryck och glatta muskler och finns i hela kroppen. Prostaglandiner får bland annat blodkärl att dra ihop sig för att förebygga blodproppar och hjälper tarmarna att transportera mat genom systemet.


Vid mens frigörs en massa prostaglandiner för att hjälpa till att få livmodern att trycka så att livmoderslemhinnan stöts ut. Prostaglandinerna säger i princip till livmodern att “krampa för f*n!!”.

– Det stämmer att mensvärk beror på prostaglandiner, säger Lena Marions, docent vid Karolinska institutet, till Nyheter24.

– Men det är inte helt säkert varför vissa har mer mensvärk än andra, säger Lena Marions.

Forskare tror nu att det hos vissa frigörs för mycket prostaglandiner så att livmodern helt enkelt krampar för hårt. Detta kan göra att blodflödet stryps och smärtan blir värre. Livmodern överanstränger helt enkelt sig själv.


Ibland kan överflödiga prostaglandiner spridas ut i blodflödet och hamna i tarmregionen också. Detta gör att att tarmen kan börja arbeta för hårt den med. Vilket resulterar i diarré, vilket vi skrivit tidigare om.

Forskare har också sett ett samband med personer med känslig tarm, även kallad IBS. Personer som lider av IBS löper högre risk att drabbas av svåra menssmärtor, skriver Broadly.

Lena Marions tipsar om att ta prostaglandinhämmande läkemedel när man har mensvärk.

– En bra sådan är Ipren, eller så kan man använda sig av p-piller som ofta hjälper, säger hon.

/
KI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.