Onsdag 6 Jul
Stockholm

Här är anledningarna till varför du stannar i en dålig relation

Det är många som stannar i en dålig relation.
1 av 3
Det är många som stannar i en dålig relation. Foto: TT bild
Att man redan lagt ner för mycket tid är en av anledningarna.
2 av 3
Att man redan lagt ner för mycket tid är en av anledningarna. Foto: Giphy
Även att man tror att man inte kan komma ur en ond cirkel.
3 av 3
Även att man tror att man inte kan komma ur en ond cirkel. Foto: TT bild

Ibland är det svårt att inse att ens relation inte är på väg någonstans.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det här med att stanna i dåliga förhållanden är nog tyvärr många som gör. Det är liksom så svårt att slita sig från något som faktiskt varit ens trygga famn. Ett förhållande har ofta många goda minnen och skratt i bagaget, och ibland är det svårt att se allt de dåliga för att man desperat klänger fast vid allt det där – som en gång – var bra.

En del stannar i förhållanden även fast man vet att det inte fungerar bara för att man varit tillsammans så länge. Faktum är att just det här är en grej. På engelska heter det "the sunk cost fallacy" och används på internetforum och av psykologer, skriver ATTN.

För att göra det lätt – om man pratar affärer så är ”cost” i termen "the sunk cost fallacy" pengar. Om du investerat i ett hus med alla dina pengar och det sen visar sig att allting är fel med huset – det håller på att förfalla och det är hemsökt. Då vill du ändå inte ge upp huset eftersom du lagt ner så himla mycket pengar.

Bildkälla

Sanningen är dock att ju längre du stannar i huset, desto mer pengar förlorar du faktiskt. Du liksom sätter krokben för dig själv.

Byt nu ut ”pengar” mot tid och tänk på ditt eget förhållande, skriver ATTN.

Megan McArdle, som roligt nog själv skriver om ekonomi, är en av dem som stannat i ett döende förhållande. Hon hoppades på giftemål men visste hela tiden att hennes man inte var redo.

– Jag kunde bara inte släppa taget. Jag investerade all den där tiden och han är hur bra som helst men den här relationen är inte på väg någonstans. Jag var tvungen att släppa taget och hitta någon ny, säger hon till ATTN.

Bildkälla

Psykologen Robin.S Haight förklarar:

– Man försöker att undvika att bli besviken om någonting inte fungerar. När en relation inte lyckas, speciellt efter en lång period, med många delade upplevelser och efter att ha känt hopp om en bra relation, så blir det så klart ett nederlag.

En till anledning till att människor stannar i en dålig relation är att de känner att de är fast i en ring av olycka. De kan inte komma ur det, skriver ATTN.

Bildkälla

Har du varit i en dålig relation?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.