Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Män är överrepresenterade bland självmord – har svårare att söka hjälp

Ny statistik för siffror på hur många som tar livet av sig.
1 av 4

Ny statistik för siffror på hur många som tar livet av sig.

tt

Män från 15 till 24 år är den stora riskgruppen.
2 av 4

Män från 15 till 24 år är den stora riskgruppen.

tt

En av orsakerna till att män är överrepresenterade bland självmord är att män ofta har svårare att söka hjälp.
3 av 4

En av orsakerna till att män är överrepresenterade bland självmord är att män ofta har svårare att söka hjälp.

tt

401 män tog sina liv i Norge 2014.
4 av 4

401 män tog sina liv i Norge 2014.

tt

Nyheter | 05/05/2016 19:53

Män är överrepresenterade när det gäller självmord i hela världen. Självmord tar fler liv än Cancer, överdoser och olyckor.

Siffror från Statistisk Sentralbyrå i Norge från 2015 visar att män i en större utsträckning än kvinnor är benägna att begå självmord. År 2014 tog 401 män sina liv i Norge, kvinnor stod för 147 självmord samma år, detta skriver Norska Side3.

Det finns inget tydligt svar på varför män är överrepresenterade men det finns flera olika teorier. Bland teorierna är att män ofta dricker mer, tar större risker i livet och ofta har hårda fysiska arbeten. En annan teori är att män har svårare för att söka hjälp när de verkligen behöver det.

– Det finns åtminstone en klar hypotes - att vi män inte söker hjälp i samma utsträckning som kvinnor när vi behöver det. Att män måste ta det på allvar om de upplever psykiska problem eller våga be om hjälp, är helt klart en av de saker som vi tror kan hjälpa få ner siffrorna, säger Erland Mork, professor i Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid universitetet i Oslo till Side3.

Bland de vanligaste orsakerna till att en person tar sitt liv syns avslutade förhållanden, dödsfall, ekonomiska problem och allvarliga förändringar i livet.

– Vad man ofta ser är att det har skett en allvarlig händelse i livet: Uppbrott från förhållanden, utmaningar i jobbet, skuldkänslor eller när någon nära dör. Dessa är alla frågor och tankar som en person kan känna fångande och som kan vara svåra att se en väg ut ur, säger Erland Mork.

Självmordsantalen i åldersgruppen 15 till 49 år har sett ungefär likadan ut de senaste femton åren i Norge. Det finns dock en åldersgrupp som är mer benägen att begå självmord än andra, personer från 15-24 år.

– Speciellt i den yngre delen av åldersgruppen 15 till 24 år är självmord en vanlig dödsorsak. Jag måste betona att självmord är en sällsynt händelse i denna åldersgrupp också, men å andra sidan är det sällsynt att 15 till 24-åringar dör. Så på det sättet är det en vanlig dödsorsak, säger Erland Mork till Norska Side3.