Kvinnor är oftare sjuka än män. Men det beror inte på att det är något fel på dem – snarare att deras yrken är överbelastade.
1 av 3
Kvinnor är oftare sjuka än män. Men det beror inte på att det är något fel på dem – snarare att deras yrken är överbelastade. - Foto: TT
Kvinnodominerade yrken har fler anställda per chef än typiskt mansdominerade yrken.
2 av 3
Kvinnodominerade yrken har fler anställda per chef än typiskt mansdominerade yrken. - Foto: TT
"Vi vet i dag att om kvinnor och män utsätts för samma risker, i samma dos, blir utfallet likadant. Men grejen är den att kvinnor och män utsätts inte för samma risker," säger Boel Callermo.
3 av 3
"Vi vet i dag att om kvinnor och män utsätts för samma risker, i samma dos, blir utfallet likadant. Men grejen är den att kvinnor och män utsätts inte för samma risker," säger Boel Callermo. - Foto: TT

Ny undersökning visar varför kvinnor oftare är sjukare än män

​Kvinnor är oftare sjuka än män. Men det är inte deras fel.


Arbetsmiljöverket har under sex år försökt komma fram till varför kvinnor oftare tvingas gå i pension i förtid, än män. Svaret? Arbetsmiljön är sämre och mer pressad på kvinnodominerade arbetsplatser.

Kvinnor arbetar alltså hårdare än män.

– Vi vet i dag att om kvinnor och män utsätts för samma risker, i samma dos, blir utfallet likadant. Men grejen är den att kvinnor och män utsätts inte för samma risker, säger Boel Callermo till GP. Han arbetar på Arbetsmiljöverket med att leda kartläggandes av kvinnors arbetsmiljö.

I undersökningen bevakades bland annat de tekniska förvaltningarna och hemtjänst i 59 kommuner, eftersom båda sektorerna har kända risker.

På de tekniska förvaltningarna hade cheferna i snitt 10 underanställda, men chefer inom hemtjänsten hade 35 underanställda. Ett så sort antal som 35 anställda är enligt psykologiprofession Magnus Sverke omöjligt att hålla koll på.

Chefen måste kunna verksamheten och snappa upp signaler om någonting är på väg att gå på tok. Det är omöjligt om man har 45-50 underställda, förklarar han för GP.

– När vi frågar varför det ser ut så visar det sig att det sällan finns några orsaker. Vi har helt enkelt accepterat brister och risker i kvinnodominerade verksamheter på ett annat sätt än vi gör i mansdominerade, säger Callermo till GP.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!