Fenomenet om synkad mens är välkänd – men ingen vet varför.
1 av 3
Fenomenet om synkad mens är välkänd – men ingen vet varför. - Foto: TT/Giphy
Att kvinnor synkar kan vara att de utsöndrar massa feromoner.
2 av 3
Att kvinnor synkar kan vara att de utsöndrar massa feromoner. - Foto: TT/TT
Men varför funktionen finns vet ingen.
3 av 3
Men varför funktionen finns vet ingen. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

​Här är mysteriet om mens ingen verkar kunna svaret på

Har du någon gång upplevt att du plötsligt har mens samtidigt som dina vänner?


Det är ingen myt att kvinnor i grupp anpassar sig till varandra och efter en längre tid tillsammans synkar. Orsaken till fenomenet ligger troligtvis i feromoner – organiska föreningar som liknar hormoner, men är luftburna. Feromoner används exempelvis i parfymer för att göra sig mer attraktiv hos andra.

Studier från 1990-talet visar att kvinnor liksom djur utsöndrar två speciella feromoner i samband med mens. Det ena ämnet förkortar andras kvinnas menscykel, det andra förlänger, skriver Illustrerad Vetenskap.

Bildkälla

Detta tror alltså forskarna kan vara HUR kvinnor synkar. Men ingen tycks kunna svara på VARFÖR.

– Det är jättesvårt att säga. Man vet att det externa påverkar kroppen mycket. Hjärnans signaler styr ju hur vi mår. Det räcker med att man åker bort eller är nervös för att mensen kan försvinna eller kommer på fel tid. Det går inte att svara på exakt varför, men det är ett erkänt fenomen, berättar Lena Marions, docent i obstetrik och gynekologi samt universitetslektor vid Karolinska Institutet för Nyheter24.

– Man har sett att menscykeln hos de som försöker bli gravida ändras efter man har sex. Man har ägglossning väldigt mycket i anslutning till helgen, för det är funktionellt och man ska bli gravid.

Synkad mens är helt enkelt ingen vetenskaplig fundering, inget samhällsproblem att utreda. Men det är alltså heller ingen myt.

– Det finns alla möjliga signalsystem i hjärnan som är funktionella. Det är samma sak som att om man behöver springa, att pupillerna vidgas, att man får kraft – det är kroppens sätt att anpassa sig till verkligheten. Det är nog någonting som vi har haft i oss, att vi ska klara oss så bra som möjligt.

Bildkälla

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.