Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​6 tecken på att du kan vara glutenintolerant

- 18/05/2016, 11:14 -

Rädd att du har glutenintolerans? Då bör du vara uppmärksam på dessa symtom.

Den 18 maj är det internationella glutenallergi-dagen. Gluten har under senare år blivit väldigt omdebatterat. Många menar att ingen bör äta gluten alls – andra menar att hysterin är alldeles för stor.

Men för hen som är glutenintolerans är det viktigt att bli behandlad – ju mer gluten en får i sig desto mer skador på tarmen. Här är några tecken du ska hålla koll på.

1. Besvärlig mage

Du har diarréer, gaser och upplever magen “bubblig”. Förstoppning kan också vara ett tecken på intolerans.

2. Trött

Du känner dig trött och nedstämd, nästan likt en depression. Detta beror på att du inte får i dig några näringsämnen, och har brist på vitamin och järn.

Bildkälla

3. Har svårt att gå upp i vikt – eller går ner

Många personer som har glutenintolerans märker det ofta genom att de inte går upp i vikt. De försöker allt – allt från äter smör som är extra rikt på fett till att dricka grädde varje dag. Men ingenting hjälper – och ofta ligger gluten bakom.

4. Kräks och mår illa

Ett mindre roligt symtom är illamående och spyor. Många är så känsliga att så fort de får i sig gluten slutar det med kaskadspya.

Bildkälla

5. Blåsor

En del upplever att de har blåsor i munnen och svidande tunga. Även huden kan klia, och då särskilt på armbågar, underarmar och kring anus.

6. Ha svårt att få barn

Både kvinnor och män kan drabbas av infertilitet på grund av obehandlad glutenintolerans.

Om du vill ta reda på om du har glutenintolerans bör du inte plötsligt sluta äta gluten – det tar då längre tid att faktiskt få en diagnos.

Och om du har glutenintolerans bör du avstå från mat som innehåller vete, råg, korn, dinkel, kammat och rågvete. Glöm inte gluten inte bara finns i bröd och pasta – utan även i exempelvis öl och godis.

Bildkälla

Informationen kommer ifrån Vårdguiden.