Fredag 7 Maj
Stockholm

Så farliga kan cigaretter vara för dig om du "bara" feströker

Röker du? Då är inte läkare så sugna på att vårda dig.
1 av 4
Röker du? Då är inte läkare så sugna på att vårda dig. Foto: TT
Cigaretter är inte bra för din hälsa, och det kan vara skadligt även om du bara röker ibland.
2 av 4
Cigaretter är inte bra för din hälsa, och det kan vara skadligt även om du bara röker ibland. Foto: TT
Även personer som bara röker ibland kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar i större utsträckning än de som inte gör det.
3 av 4
Även personer som bara röker ibland kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar i större utsträckning än de som inte gör det. Foto: TT
Dags att fimp totalt?
4 av 4
Dags att fimp totalt?. Foto: TT

Tror du att det inte är någon fara att ta några bloss om det bara är ibland? Då borde du läsa vad forskaren säger om feströkning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rökning är farligt, det vet alla. Men att bara ta några cigg då och då, hur illa kan det egentligen vara?

Nyheter24 har kontaktat forskaren Maria Rosaria Galanti för att reda ut hur farligt det egentligen är att feströka.

Bildkälla

Till att börja med slår hon fast att det inte finns speciellt mycket forskning att gå på:

– En övergripande iakttagelse är att studierna är få, framför allt eftersom gruppen "tillfälliga rökare" är väldigt svårfångad, om man bortser från ungdomar där att röka då och då snarare är normen men det är också ett övergående beteende, säger Galanti till Nyheter24.

Men bland studierna som gjorts finns det bland annat en som visat att den som röker en till fyra cigaretter om dagen löper ökad risk att dö i lungcancer, om den är kvinna, och har ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, oberoende av kön.

En annan studie visade att män som var tillfälliga rökare hade en 50 procent ökad risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med män som inte rökte.

Trots att detta inte är studier av personer som feströkt kan det ju vara ett tecken på att du borde vara lite försiktig. Galanti jämför feströkning med passiv rökning, som visat sig vara direkt skadligt.

– Försiktighetsprincipen gäller även här, i och med vi vet hur det slutade med passiv rökning. Ingen trodde att en sådan lite exponering skulle påvisa effekter, men det visades sig vara fel, säger hon.

Om du undrar varför du blir så sugen på cigaretter just när du dricker alkohol kan du läsa mer om det här. Och du vet väl att mentolcigaretter förbjuds 20 maj?

Röker du?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela