Forskare: Så stor är risken att jorden går under – redan om några veckor

- 28/05/2016, 10:18 -

Jordens undergång – nära eller inte? Nyheter24 ringde upp en astronom som fick svara på frågor om alltings slut.

Jordens undergång och alltings slut är något som ganska få av oss är taggade på. Och även om det finns massa olika sätt som jorden kanske gå under på så kommer många att tänka på jättelika asteroider och kometer som utplånar allt liv på vår planet. Men hur stor koll har egentligen forskarna på hoten mot jorden?

– Det har att göra med storleken på asteroiden eller kometen, och de som är så pass stora att de skulle kunna utplåna mänskligheten har man ganska bra koll på. Men ju mindre de blir desto svårare är det att se dem, säger Eva Wirström, astronom på Chalmers universitet i Göteborg, till Nyheter24.

Så om det är en mindre asteroid så är risken större att man missar den?

– Absolut, men sannolikheten att något skulle kollidera med jorden är väldigt, väldigt liten. Jorden är väldigt liten förhållande till resten av solsystemet.

Så det är inte så stor risk att man helt plötsligt skulle upptäcka en komet som kommer träffa oss om bara några veckor?

– Nej, den sannolikheten är mycket liten.

En av asteroiderna forskarna har haft stenkoll på den senaste tiden är Apophis, som har en diameter på 300 meter, och som skulle kunna åstadkomma stor förödelse om den skulle träffa jorden. 2029 kommer den att passera jorden innanför månens bana, men Wirström menar att forskarna inte är speciellt oroade.

– Tidigare trodde man att den riskerade bli farlig, men på senare tid har den nedgraderats när man räknat mer noggrant på hur den rör sig, säger Eva Wirström till Nyheter24.

Så, om går runt och oroar dig över stora kometer som ska träffa jorden så behöver du alltså inte ligga vaken om nätterna. Däremot finns det flera andra sätt jorden kan gå under på som är mer sannolika, läs mer om det här. Och vill du se en lista över några av gångerna människor varit tvärsäkra på att jorden ska gå under, så finns den här.