Stockholm

Går det att bli full genom att doppa en tampong i sprit?

Sprit
Blir man full av att stoppa upp en spritdränkt tampong i anus eller vaginan?. Foto: TT

Det cirkulerar en hel del myter och funderingar kring alkohol. Men stämmer den där med tampongen som doppas i sprit och sedan stoppas upp i vagina eller i anus? Experten Kai Knudsen reder ut för Nyheter24:s räkning.


Läs mer

Det finns många myter kring alkohol. Exempelvis att man blir mer bakis ju äldre man blir. Någonting som en expert dementerade för Nyheter24 tidigare.

En annan myt som funnits med sedan många år är om man kan bli full av att dränka en tampong i exempelvis vodka och sedan köra upp den i vaginan eller i anus. En myt som bland annat visats i ett avsnitt av populära tv-serien CSI 2008.

Kanske något som många till och med provat i sina yngre dagar.

– Det sker helt klart ett upptag rent fysiologiskt av alkohol i båda vagina och anus. Läkemedel kan man ju exempelvis ta den vägen, säger Kai Knudsen, universitetslektor på avdelningen för anestesiologi och intensivvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till Nyheter24.

Men att man skulle bli full snabbare dementerar Knudsen. Han menar snarare att det är svårt att bli full genom att använda sig av en tampong.

– Ja, en tampong rymmer ju inte särskilt mycket alkohol alls. Därför känns det som ett väldigt opraktiskt sätt att bli full på, säger Kai Knudsen och fortsätter:

– Tänk dig att du kramar ut innehållet ner i ett glas så blir det inte alls särskilt många centiliter alkohol.

Är det farligt då om man skulle prova?

– Givetvis kan det vara farligt för slemhinnorna. Särskilt om man skulle använda sig av handsprit eller alkohol som är starkare än exempelvis 80 procent. Det kan orsaka rodnad som kan leda till inflammation – man känner ju det om man tar brännvin att det bränner i halsen. Samma sak med alla slemhinnor.

Sedan om tampongen ska sitta kvar länge finns ju alltid risk för inflammation via så kallad tampongsjuka. Men eftersom alkohol är antibakteriellt så är det ingen större risk i det här fallet.

Anledningen till att det i så fall skulle vara farligare med att ha starkare sprit under en längre period via en tampong är att kontakten med slemhinnan blir längre än om man sväljer.

Men skulle man bli snabbare full?

– Nej, egentligen inte. I huvudsak så är det ju tunntarmen som bryter ner och tar upp alkohol.

Många som kanske vill bli fulla men inte vill lukta alkohol ska enligt rapporter faktiskt ha provat just tampongmetoden. Men det kommer man inte undan med ändå.

– Det är ju så att man luktar alkohol för att man andas ut alkoholen och då spelar det ingen roll hur man fått i sig den, säger Knudsen till Nyheter24.

Knudsen fortsätter med att prata om att andas in alkohol. Exempelvis finns det barer runt om i världen där man bara kan vandra omkring och andas in alkohol. Även det är ett ineffektivt sätt om man vill bli berusad.

Men i armhålan då kanske du undrar lite nyfiket?

– Det funkar inte alls, säger Knudsen.

Då så. Det går alltså att bli full via tampong dränkt i alkohol. Men det är inte ett tidseffektivt sätt och inte särskilt bra för slemhinnorna.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört talas om myten innan?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.