Kolesterol är ämne som liknar fett, som bildas i kroppen. Det har en avgörande betydelse för cellernas funktion och biokemiska processe
1 av 2
Kolesterol är ämne som liknar fett, som bildas i kroppen. Det har en avgörande betydelse för cellernas funktion och biokemiska processe - Foto: TT
Redan 1954 påstod näringsforskaren Ancel Keys att ju högre fettkonsumtion, desto fler hjärtinfarkter. Han visade statisttik från sex europeiska länder som stödde hans tes. Om han hade presenterat fler länder hade det kommit fram att det inte alls fanns ett samband.
2 av 2
Redan 1954 påstod näringsforskaren Ancel Keys att ju högre fettkonsumtion, desto fler hjärtinfarkter. Han visade statisttik från sex europeiska länder som stödde hans tes. Om han hade presenterat fler länder hade det kommit fram att det inte alls fanns ett samband. - Foto: TT

Ny rapport visar: Fett är faktiskt inte alls farligt

Tidigare har forskare trott att så kallad “ont kolesterol” ökar risken för hjärtinfarkter. Men nu visar en granskning att det inte alls stämmer.


Studien, som har publicerats i British Medical Journal, har granskat nitton genomförda studier på sammanlagt 68 000 människor över 60 år.

Den visar att det inte finns några samband mellan halten av LDL-kolesterol i blodet och dödlighet i hjärt- kärlsjukdomar, uppger Sydsvenskan.

– Sanningen har funnits där hela tiden: att hypotesen om kolesterol är fel, säger doktor Malcolm Kendrick, medförfattare till rapporten.

Kolesterol är ämne som liknar fett, som bildas i kroppen. Det har en avgörande betydelse för cellernas funktion och biokemiska processer.

Redan 1954 påstod näringsforskaren Ancel Keys att ju högre fettkonsumtion, desto fler hjärtinfarkter. Han visade statisttik från sex europeiska länder som stödde hans tes.

Om han hade presenterat fler länder hade det kommit fram att det inte alls fanns ett samband.

Sedan dess har flera läkare hävdat att fet kost orsakar hjärt- kärlsjukdomar. Ancel Keys hävdade exempelvis 1958 att medelhavskost, som består av olivolja, vitlök, tomater, grönsaker, fisk och skaldjur, skulle förebygga hjärtsjukdomar. Men i Grekland är dödliges i hjärt- och kärlsjukdomar högre än i Sverige och Finland.

1968 lanserades de första kostråden från Socialstyrelsen i Sverige. De uppmuntrade till att dra ner på fettet, men hade inga belägg för att det skulle leda till en nyttigare kost, skriver Sydsvenskan.

Bildkälla

Tidigare forskning har dessutom visat att övervikt inte behöver bero på fet mat och att rödvin bränner fett.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!