Kan man dö av bakfylla?
Kan man dö av bakfylla? - Foto: Unsplash

Kan man dö av att vara bakis? Experten svarar

Huvudet värker och kroppen känns svag. Men kan man verkligen dö bakisdöden? Nyheter24 låter experten Kai Knudsen svara på den viktiga frågan.


Det är dagen efter nyårsafton. Många sitter säkert med huvudet i händerna, med ett finger på halsådern för att känna av pulsen och med ett huvud som dunkar.

Vad gör man? Jo, man går till Google och skriver in: "Kan man dö av...". Det första alternativet som Google fyller i åt dig är "... bakfylla?"

Kan man dö av bakfylla?

Så frågan är egentligen enkel. Kan man dö av bakfylla? Vi låter experten Kai Knudsen, som är universitetslektor och överläkare på avdelningen för anestesiologi och intensivvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, svara på frågan.

– Nej, jag har aldrig varit med om dokumenterade fall av någon som dör av att vara bakfull. Själv bakfyllan är ju snarare en efterbörd av att man varit full, eller helt enkelt blivit lätt alkoholförgiftad, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är isåfall snarare alkoholförgiftningen man dör av, inte av att vara bakis. Det är inte samma sak som att må illa och vara full som att må illa och vara bakis.

Varför blir man bakfull?

Kort sammanfattat så handlar det om att alkoholhalten i blodet åter är på noll och man får helt enkelt "dras med konsekvenserna av att ha druckit alkohol". Eller som man ocharmigt kan säga "bearbetar alkoholförgiftningen".

Den vanligaste orsaken till bakfylla är helt enkelt att man kissat ut för mycket vatten och lider av vätskebrist. Att återställa vätskebalansen är viktigt för att inte drabbas av för kraftig baksmälla.

Så minskar du bakfyllan

Rent vetenskapligt pratar man om fyra huvudsymtom för en baksmälla. Det handlar om huvudvärk, illamående, ostadighetskänsla och även trötthet. Man kan behandla alla, men långt ifrån bota allting.

Kai Knudsen tycker att mineralvatten är det bästa att dricka innan man går och lägger sig.

– Det är viktigt att återställa vätskebalansen och det bästa är egentligen exempelvis Ramlösa för att få i sig mineraler och salter samt vatten givetvis.

Om man kräks mycket eller lider av diarré när man är bakis så är det bra att återställa kaliumbalansen i kroppen. Det gör man bäst med att äta banan som både är lätt att smälta och innehåller mycket kalium.

Det ska du äta när du är bakis

Tänk på att det som avgör hur bakis man blir är individuellt – men det är uteslutande hur mycket alkohol man får i sig. Kai hälsar också att pizza som bakismat är fantastiskt, men bara för vissa. Så inte ens där finns det ett forskningsbevis på vad som är bäst att äta när man är bakis.

Ta hand om er nu! Ät en banan, drick lite mineralvatten och vila upp dig efter den "lätta alkoholförgiftningen". För även om det känns som att du ska dö – så gör du inte det. Ge inte upp! Det finns en morgondag.

Läs också hur du bäst ska undvika att bli bakfull här.

/
/
Relaterat
Dör du bakisdöden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två personer knivskadade i västra Stockholm

1 timme sedan

Tajt valresultat väntas i Slovakien

1 timme sedan
Ska Slovakien fortsätta att stödja Ukraina – eller blir det en mer Putinvänlig regim som tar över efter lördagens parlamentsval?

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Två olyckor, Araby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Kalmar rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil och motocykel i olycka, Kalmar.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Stockholm rapporterar om mord / dråp

1 timme sedan
"Två personer knivskadades utomhus i Flysta.", skriver polisen på sin hemsida.

Österåker: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Fordonsförare i Åkersberga misstänks för drograttfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.