Många svenskar pausar sin alkohokonsumtion med en vit månad, men det kan vara farligt.
1 av 2
Många svenskar pausar sin alkohokonsumtion med en vit månad, men det kan vara farligt. - Foto: TT/Giphy
Hälften av alla svenskar dricker mer alkohol under semestern.
2 av 2
Hälften av alla svenskar dricker mer alkohol under semestern. - Foto: TT

Därför kan det vara farligt att ha en "vit månad"

Många svenskar pausar sitt drickande med en så kallad vit månad – men den kan leda till ökat drickande.


Enligt en undersökning gjord på uppdrag av Sifo och IQ dricker hälften av svenskarna mer under semestertider. För att kompensera den ökade alkoholdrickandet inför många en “vit månad” närmre hösten, skriver DN.

Men den vita perioden kan vara farlig.

Det är givetvis bra att låta de inre organen återhämta sig, menar Markus Heilig, psykiatriprofessor i Linköping och internationellt känd hjärn– och beroendeforskare.

Men enligt Heilig ska det ses som varningssignaler att en känner behov av en vit månad.

Dessutom, vid en längre tids hög konsumtion av alkohol uppstår bestående förändringar i hjärnan, som bland annat ökar hjärnans stresskänslighet och risken för att man ska dricka ännu mer.

– Att dricka mycket i cykler, varvat med vita perioder, har faktiskt visat sig kunna driva på en utveckling mot svåra alkoholproblem. Det är lite som att hårdbanta, efteråt går man lätt upp igen, säger Heilig.

Enligt Heilig återgår många till ett lika högt alkoholintag efter en vit period, när de egentligen borde sänka sin alkoholkonsumtion.

– Man kanske inte börjar dricka mer än tidigare efter en vit period, utan går tillbaka till en konsumtion som man känner egentligen är för hög. Då ska man kanske försöka hitta mer långsiktiga lösningar, och hitta sätt att dricka mindre framöver, berättar Heillig för DN.

/
/
/
hur
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.