En kvinna med smink blir sedd olika beroende på om den som tittar är en kvinna eller en man visar ny forskning.
1 av 4
En kvinna med smink blir sedd olika beroende på om den som tittar är en kvinna eller en man visar ny forskning. - Foto: TT/Content14
Enligt män så är en kvinna med smink förknippad med fler bra egenskaper.
2 av 4
Enligt män så är en kvinna med smink förknippad med fler bra egenskaper. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
Men enligt kvinnor är en kvinna med smink snarare ett hot och hon ses ofta som bossig och dominant.
3 av 4
Men enligt kvinnor är en kvinna med smink snarare ett hot och hon ses ofta som bossig och dominant. - Foto: Henrik Montgomery Scanpix
Forskarna betonar att det kan få stora konsekvenser för hur kvinnor betraktats i olika situationer.
4 av 4
Forskarna betonar att det kan få stora konsekvenser för hur kvinnor betraktats i olika situationer. - Foto: Content14

Ny studie: Män och kvinnor reagerar helt olika på en person med smink

Män och kvinnor reagerar väldigt olika på en sminkad kvinna visar en ny studie. Vilket kan få stora konsekvenser.


Som kvinna får man ofta höra många olika åsikter om ens sminkning, allt från att "killar gillar naturliga tjejer", "vacker utan spackel" och "tjejer som använder smink är fejk".

Nu har dock en brittisk studie gått till botten med huruvida det här verkligen stämmer eller inte.

Viktoria Mileva är forskare vid University of Stirling i Storbritannien har gjort en studie om hur män och kvinnor ser på smink och hur de uppfattar kvinnor med smink, skriver Science Daily.

På vissa plan var meningen delad mellan män och kvinnor. Båda parter föredrog exempelvis en kvinna med smink framför en utan. Men det som skilde grupperna åt var hur de sedan kände inför kvinnan som bar smink.

Männen beundrade kvinnorna med smink och ansåg att de var mer väl ansedda och antagligen hade mer inflytande än kvinnorna utan. De förknippade helt enkelt kvinnan med smink till fler positiva egenskaper.

Kvinnorna å andra sidan tänkte tvärt om och associerade kvinnor med smink med fler sämre egenskaper. Exempelvis ansåg de att en tjej med smink som mer dominanta och bossiga.

– Vi gjorde lite uppföljningsstudier som verkar tyda på att kvinnors syn på andra kvinnor med smink som mer dominanta ligger mycket i avundsjuka och att de känner sig hotade, skriver Mileva i ett pressmeddelande rörande studien.

Kvinnor rankade också kvinnor med smink som mer promiskuösa och mer attraktiva i mäns ögon.

Mileva poängterar att studiens resultat är intressant med tanke på många situationer där kvinnor kommer uppfattas på olika sätt beroende på om de har sminkat sig eller inte. Hon nämner arbetsintervjuer som ett av de viktigaste exemplen, skriver Science Daily.

Gillar du smink, eller gillar du inte smink? Du borde kolla in den här artikeln om hur Kylie Jenner ser ut utan smink oavsett, eller den här artikeln om en konstnär som sminkar sig som ironiska filmkaraktärer.

/
Man
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du det här stämmer?
Tack för din röst!