Den här grejen som de flesta gör kan betyda att du är narcissist

Enligt forskning så innebär det här vanliga beteendet att du kan vara en "sårbar" narcissist.


Enligt en ny psykologisk studie så är risken att du är en narcissist större om du tar mycket selfies och lägger upp på sociala medier för att få bekräftelse, skriver Independent.

Men det är inte som vanlig narcissism utan studien kallar det för "sårbar" narcissism. Enligt den nya studien, publicerad i Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, syns det tydligt att olika typer av narcissister påverkar olika av sociala medier.

Studien undersökte vilka de största riskgrupperna för socialt mediaberoende är och baseras på svar från 540 europeiska studenter. Studenterna fick bland annat besvara hur de uppfattade sig själva, samt hur ofta de postade på sociala medier.

De två grupper som forskarna märkte av stack ut i undersökningen var "sårbar" narcissism och "grandios" narcissism. Grandios narcissism är den typ som de flesta förknippar med diagnosen narcissist.

Den karakteriseras av bland annat ett behov av att bli beundrade, öppen exhibitionism, stort självförtroende och arrogans. De kommer antagligen bli sårade av kritik men kommer reagera mer aggressivt och säga att kritiken är felaktig.

En sårbar narcissist däremot är mycket mer moderat än en grandios narcissist, de behöver inte lika stora ego boosts men de behöver dem istället oftare. De finner också socialt umgänge mer avskräckande än en grandios narcissist. De är dessutom överkänsliga, blir lättare sårade och de är mycket osäkrare när det kommer till att känna sig uppskattade.

Vad forskningstudien kom fram till är att det är just sårbara narcissister som är de mest troliga att bli beroende av sociala medier. De använder sociala medier som ett tryggt sätt att inhämta bekräftelse genom likes och uppmuntrande kommenterar, samtidigt som de kan bygga upp en bild av sig själva som sedan fungerar som ett filter när de träffar andra, det skriver Independent.

Bildkälla

Nyheter24 har tidigare skrivit om att det antagligen är så att du är mer narcissistisk om du är Star Wars-fan eller TV-spels-nörd.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du en narcissist?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.