Det finns många anledningar till att dina tänder inte är så vita som du vill. Men bara en lösning.
1 av 5
Det finns många anledningar till att dina tänder inte är så vita som du vill. Men bara en lösning. - Foto: Pixabay/TT
Du kan ha ojämnt färgade framtänder.
2 av 5
Du kan ha ojämnt färgade framtänder. - Foto: TT
Du kanske äter för mycket saker som ger avfärgningar på tänderna.
3 av 5
Du kanske äter för mycket saker som ger avfärgningar på tänderna. - Foto: TT
Och oavsett hur mycket du borstar verkar inget förändras.
4 av 5
Och oavsett hur mycket du borstar verkar inget förändras. - Foto: Pixabay
Det verkar tyvärr som att det enda sättet är att bleka tänderna professionellt.
5 av 5
Det verkar tyvärr som att det enda sättet är att bleka tänderna professionellt. - Foto: TT

Tandläkaren: Det här är det enda sättet att få vitare tänder

Det finns många olika tips där ute för hur man får ett vitare leende, men hur många av dem fungerar egentligen?


Många vill nog tro att man får vitare tänder genom att borsta, borsta och borsta igen. Men det är faktiskt inte sant. Så vill du ha vitare tänder så är den här artikeln packad med information som är till hjälp för dig.

Här är en lista på vanliga anledningar till att man har missfärgade tänder, och vad det beror på.

1. Gula tänder

Enligt tandläkaren Erik Svendsrud så är det ett vanligt missförstånd att man kan få vitare tänder av att borsta tänderna ofta. Det kan till och med ha motsatt effekt, det skriver Klikk.

Det är nämligen så enkelt att olika människor har olika färg på tänderna, vissa har gulare än andra. Detta beror på att emaljen, som är det vitaste på tänderna, slits bort med tiden. Och då blottas dentinet som är gulare till färgen.

2. Vita framtänder

Många har en färgskillnad mellan framtänderna och de andra tänderna. Tandläkare Camilla Steinum berättar att det kommer sig av olika delar av tänderna kan ha olika färg. Framtänderna är ofta ganska smala och tunna vilket gör dem mer genomskinliga, därav vitare.

Bildkälla: TT

3. Tänderna ändrar färg

Om dina tänder ändrar färg får du se upp. Det kan nämligen vara så att du fått ett hål eller annan form av tandåkomma. Så det är då viktigt att du tar kontakt med läkare.

4. Färgas av maten

Även om emaljen är hård så kan det med tiden uppstå små sprickor som kommer leda till att färg från mat lyckas ta sig in och missfärgar tänderna, berättar Svendsrud. Mat som färgar mycket är bland annat: blåbär, färgat godis, rödvin, kaffe och tobak.

Detta rör dock ytliga missfärgningar som kan slipas bort av tandläkare.

Bildkälla: TT

5. Borsta på rätt sätt

Att hålla ren ti munnen är a och o för att ha kvar ett snyggt leende så länge som möjligt. Tandläkarna rekommenderar att man använder en tandkräm som innehåller flour, sköljer munnen med ett skonsamt munvatten och dessutom använder tandtråd.

Men inget av dessa tips kommer dock göra dina tänder vitare. Det förhindrar bara att missfärgningen blir värre och förhindrar uppkomsten av nya.

6. Tandblekning

Enligt tandläkarna är det enda egentliga sättet att få vitare tänder på att faktiskt bleka dem hos ett proffs eller med proffsgrejer hemma. Det är nämligen så att tandläkare får sälja tandblekning för hemmabruk om de anser att det behövs.

Så det verkar tyvärr som att det enda egentliga sättet att få vitare tänder på riktigt är att bleka dem med tandläkarprodukter för att det ska vara skonsamt mot emaljen och även förändra din naturliga tandfärg, det skriver Klikk.

Bildkälla: TT

Nyheter24 har tidigare skrivit om Ellie som hade en för liten käke för sina tänder – men en operation förändrade allt

/
/
Vill du ha vitare tänder?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netanyahu föreslår plan för Gaza efter kriget

Rekordhögt fusk med bostadsbidrag

Skenskilsmässor där ena parten folkbokför sig på annan adress för att kunna få bidrag – eller så fortsätter den boende ta emot bostadsbidrag trots att man befinner sig utomlands. Nu anmäls fler för fusk med bostadsbidraget. Förra året utredde försäkringskassan nära 4 000 fall av misstänkt fusk – som ledde till 917 polisanmälningar – ett rekord, rapporterar Hem och Hyra.

Fulspel och rackartyg: Swedbank mot 30 miljarder i böter

Swedbank åkte fast i Sveriges största penningtvätthärva. Efter fem år ska ärendet upp i amerikanska domstolar, och det kan kosta banken många miljarder. – Swedbank har lyckats bryta mot den amerikanska korruptionslagstiftningen, penningtvättlagstiftningen som sanktionslagstiftningen, säger advokaten Peter Utterström.

Lurade på både pengar och startplats – Bedrägerier ökar kring Vasaloppet

Vasaloppet varnar för nätbedrägerier i samband med anmälan till loppet. – Man ska tänka till en extra gång innan man skickar några pengar, säger arrangemangschef Magnus Locken.

Sena listan: Här är Sveriges mest försenade avgångar 2023

SJ har mött mycket kritik för tågtrafikens förseningar, som har grundats i allt från spårfel, trafikfel och väder. Här kommer listan på de mest försenade avgångarna i Sverige under 2023.

Apoteksjätten Apotea stäms – krävs på 300 000

Fackförbundet Unionen stämmer Apotea i Arbetsdomstolen och kräver dem samtidigt på 300 000 kronor i skadestånd.