Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny forskning visar: Stenåldersmänniskor rökte på – redan för 10.000 år sedan

- 06/08/2016, 21:35
Att röka cannabis har en längre historia än forskare tidigare trott.
1 av 3

Att röka cannabis har en längre historia än forskare tidigare trott.

Stella Pictures/TT

Redan för 10 000 år sedan, på stenåldern, använde människor cannabis.
2 av 3

Redan för 10 000 år sedan, på stenåldern, använde människor cannabis.

Columbia Pictures / Stella Pictures

Så samtidigt som mammutar fortfarande fanns på jorden.
3 av 3

Så samtidigt som mammutar fortfarande fanns på jorden.

TT

De som tror att cannabisanvändning var något nytt får nog tänka om, då forskare hittat bevis för att människor rökte på redan på stenåldern.

Vid samma tid som de sista glaciärerna från istiden började dra sig tillbaka upp över norden hade stenåldersmänniskorna i Asien och Europa något helt annat för sig – de rökte på.

Forskare har nämligen hittat nya bevis för att användningen av cannabis sträcker sig längre tillbaka i tiden än vad man tidigare trott, skriver The Times.

Arkeologiska studier tyder på att människor i Asien och Europa upptäckte plantan ungefär samtidigt, för ungefär 10 000 år sedan.

Forskare tror att människorna uppskattade plantan, inte bara för dess psykoaktiva egenskaper, utan även för att dess frön kunde dämpa hunger och lindra smärta. Samt för att plantans blad lätt kunde vävas till "tyg" och kläder.

Denna nya upptäckt gör att forskare nu tror att cannabis kan ha använts före alkohol då det första beviset på att människor drack är 7 000 år gammalt.

Och det skulle dröja ytterligare 2 000 år innan något så modernt som en knarklangare skulle upptäckas. Då handlade det om Yamnaya-folket som var ett hästridanade nomadfolk från stäpplandet mellan Asien och Europa.

Detta folk ska enligt forskare ha använt sina hästar för att transportera varor under bronsålder. Och en av de varar de handlade med var just cannabis, skriver The Times.

Så nu vet vi, människor har rökt på vid samma tid som mammutar fortfarande vandrade på jorden.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den här personen som skulle "förbättra" en 5000 år gammal hällristning.