På fredag har du en superchans att se det häftigaste rymdfenomenet på flera år.
1 av 3
På fredag har du en superchans att se det häftigaste rymdfenomenet på flera år. - Foto: TT/ Montage
Under de bästa timmarna kommer du kunna se flera hundra stjärnfall. I timmen.
2 av 3
Under de bästa timmarna kommer du kunna se flera hundra stjärnfall. I timmen. - Foto: Ap
Och det bästa av allt: Du behöver inga teleskop eller annan utrustning. Det är bara att titta upp mot himlen och njuta av showen.
3 av 3
Och det bästa av allt: Du behöver inga teleskop eller annan utrustning. Det är bara att titta upp mot himlen och njuta av showen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Så här kan du se häftigaste rymdfenomenet på flera år

Det kommer bli det fetaste rymdeventet på flera år. Och allt beror på Jupiter


Om du går ut och kollar upp mot himlen nu i på fredag har du en riktig superchans att se något riktigt speciellt. Det är nämligen dags för jorden att passera genom meteorsvärmen Perseiderna igen, och den här gången kommer det vara extra spektakulärt. Science Alert skriver om rymdshowen.

Det du kommer att se är stjärnfall, och hela drivor av dem. När meteorsvärmen når sitt max under fredagsnatten kan du se hundratals stjärnfall i timmen. Det här kan jämföras med förra året, då vi bara hade runt 80 stjärnfall under samma tid.

Stjärnfall är ju föremål, mest stoftkorn och grus, som kommer in i vår planets atmosfär och brinner upp. Och just den här meteorsvärmen ser vi faktiskt varje år.

Varför är det då extra häftigt i år? Även om det verkar som att stjärnfallen kommer till oss är det ju faktiskt tvärt om, och det är jorden som passerar ett bälte med rymdskräp och stenar som följer kometen Swift-Tuttle. Just i år kommer Jupiter att dra bältet lite närmare oss, och därför kommer vi se fler stjärnfall.

Så hur har du då mest chans att se stjärnfallen? För det första så krävs det lite tur med vädret, eftersom det krävs att det är molnfritt. Utöver detta kommer du se fler stjärnfall på landet än inne i stan, eftersom du ser himlen bättre om det är mörkare. Vi befinner oss redan nu i bältet, och du kan se dem redan ikväll. Den allra största chansen att se riktigt många har du dock från torsdag till lördag.

Det bästa av allt: Du behöver inga teleskop eller annan fancy utrustning för att njuta av showen. Allt du behöver göra är att hoppas på klart väder, och bara titta upp. Lycka till!

De här meteorerna är ju helt ofarliga, men visste du att svarta hål skickar ut dödsstrålar. Och de kan vara på väg hit... Och har du gått på de här fem vanliga myterna om hjärnan?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du ut och kolla?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.