Söndag 13 Jun
Stockholm

Astronomer har hittat en ny planet – som vi kanske kommer kunna bo på

Det var astronomer vid European Southern Observatory i Chile som gjorde upptäckten.
1 av 2
Det var astronomer vid European Southern Observatory i Chile som gjorde upptäckten. Foto: TT
Planeten kan vara beboelig.
2 av 2
Planeten kan vara beboelig. Foto: TT

Planeten ska vara jordens närmaste stjärngranne och ligger 4,2 ljusår bort.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var astronomer vid European Southern Observatory i Chile som gjorde upptäckten. En planet som ska vara jordens närmsta stjärngranne och ligger 4,2 ljusår bort. Den kretsar kring den röda dvärgstjärnan Proxima Centauri.

Forskarna har fått fram att planeten kan komma att bli en plats där människor kan leva, precis som på jorden. Planeten befinner sig i en zon som ska vara beboelig och där rinnande vatten eventuellt kan finnas, skriver danska tidningen DR.

Danske Lars A Buchhave är planetforskaren och menar att det är en stor nyhet.

– Jordliknande planeter är faktiskt vanliga och framförallt omkring röda dvärgstjärnor. Men detta är intressant då den kretsar kring vår närmsta stjärna. Den ligger så tätt att vi måste observera den omedelbart, säger han till DR.

Men om planeten har en atmosfär är tveksamt.

– Eftersom röda dvärgstjärnor ofta skickar våldsamma solstormar som är 400 gånger starkare än solens egna strålar, kan det leda till att det inte finns någon atmosfär. Men det är en bra kandidat till sökandet av liv i universum, säger Buchhave.

– Det är helt fantastiskt. Det som är förvånande är att den är så lik jorden, med tanke på att det är den närmaste planeten vi har i ett annat solsystem, säger Anders Johansen, planetforskare vid Lunds observatorium till TT skriver Göteborgs Posten.

Men klimatet kommer att vara annorlunda på grund av den korta omloppstiden.

– Det finns troligen inga årstider på planeten.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela