Jättepandan ser ut att vara på uppgång, men det ser mörkt ut för de afrikanska låglandsgorillorna.
1 av 3
Jättepandan ser ut att vara på uppgång, men det ser mörkt ut för de afrikanska låglandsgorillorna. - Foto: TT
Mycket tjuvjakt har gjort att det nu bara finns 5 000 låglandsgorillor kvar i det vilda.
2 av 3
Mycket tjuvjakt har gjort att det nu bara finns 5 000 låglandsgorillor kvar i det vilda. - Foto: TT
Medan jättepandorna nu är uppe i över 2 000 individer.
3 av 3
Medan jättepandorna nu är uppe i över 2 000 individer. - Foto: TT

Älskar du pandor? Då har vi goda nyheter

Tack vare människans engagemang har de svart-vita små björnarna inte längre i farozonen, men det ser istället mörkt ut för människans närmaste släkting.


På söndagen flyttade Union for Conservation of Nature (IUCN) jättepandan från att vara en "utrotningshotad" art till att bli en "utsatt" art på sin lista över utrotningshotade djur. Kinas ambitiösa arbete med att rädda jättepandan verkar ha lyckats, skriver Mashable.

Tack vare återplantering av bambuskogar och avelsprogram på zoo har antalet jättepandor ökat med 17 procent mellan 2004 till 2014. I dag finns 1 864 vuxna jättepandor, och med ungarna inräknat blir det totalt 2 060 pandor i världen.

Och många är säkert glada över pandans återuppståndelse, men än är det inte riktigt läge att hurra. Det ser nämligen extremt mörkt ut för en av människans närmaste släktingar istället.

De östliga låglandsgorillorna som lever i Östafrika flyttades ner på listan till den sista kategorin innan en art anses vara utrotad – "kritiskt utrotningshotad". I dag finns bara 5 000 gorillor kvar i djunglerna i Kongo, Uganda och Rwanda. Det är en minskning med cirka 70 procent de senaste tjugo åren.

Den främsta anledningen till gorillornas försvinnande är enligt IUCN tjuvjakt som tagit många gorillaliv, skriver Mashable.


Nyheter24 har tidigare skrivit om att forskning visar att det finns tillräckligt med regnskog för att tigrar ska slippa utrotas.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du skänkt pengar för att rädda utrotningshotade djur?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.