Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare har några riktigt dåliga nyheter om p-piller

- 03/10/2016, 17:37 -

Det har länge varit känt att p-piller innebär många fysiska bieffekter, men hur ser det egentligen ut med de psykiska?

En ny, dansk studie om p-pillers biverkningar har slagit ner som en bomb i forskarvärlden efter att ha undersökt över en miljon kvinnors sjukjournaler.

Resultatet som forskarna kom fram till efter den massiva undersökningen bådar inte gott för alla kvinnor som i dag tar någon form av p-piller, skriver Someecards.

Det visade sig nämligen att p-piller och risken för depression går lite hand i hand. Forskarna upptäckte att de kvinnor som gick på den vanligaste typen av p-piller, som innehåller östrogen, hade en 23 procent större risk att få någon form av antidepressiva mediciner utskrivna än tjejer som inte tog någon form av p-piller.

För de som gick på minipiller, som inte innehåller östrogen, var siffrorna än värre med hela 34 procent större risk att få antidepressiva utskrivna.

Det visade sig också att de flesta hade fått antidepressiva mediciner utskrivna under de första sex månaderna sedan de började ta p-piller. Risken för att diagnosticeras med depression var betydligt högre bland unga tjejer.

Särskilt tjejer i tonåren löpte 80 procent större risk än tjejer som inte tog p-piller, att få antidepressiva preparat utskrivna. För de som gick på minipiller var risken dubbelt så stor.

Generellt sett löper kvinnor redan dubbelt så stor risk att bli deprimerade någon gång under sin livstid, så den här informationen bådar inte gott för depressionsstatistiken även i framtiden.

Forskare planerar nu att fortsätta undersöka sambandet mellan psykisk ohälsa och p-piller, skriver Someecards.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att p-piller kan göra dig känslokall och oempatisk.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.