Lördag 31 Jul
Stockholm

Ska man duscha på morgonen eller kvällen? Här är svaret

Vatten
1 av 8
Att duscha kan vara najs. Foto: Rob Boudon via Wikimedia commons / TT Nyhetsbyrån
Dusch
2 av 8
Men när på dagen bör man helst göra det?. Foto: flickr.com/people/69061470@N05 via Wikimedia commons
Dusch
3 av 8
Det amerikanska forskningsuniversitetet Harvard har knäckt nöten. Foto: TT Nyhetsbyrån
Vatten
4 av 8
Och svaret är kanske inte vad du förväntade dig. Foto: Rob Boudon via Wikimedia commons
Duscha utomhus
5 av 8
Har du det till exempel stressigt på jobbet, eller känner du dig kanske pressad till att vara kreativ – ja, då ska du ta en dusch på morgonen. Foto: Cam Promeneur via Wikimeda commons
Vattnet stänker
6 av 8
Om du har svårt att slappna av när du ska sova kan däremot en kvällsdusch vara en bra grej. Foto: TT Nyhetsbyrån
Hygienskt att duscha
7 av 8
En dusch på kvällen minskar nämligen dina stressrelaterade kortisolnivåer, enligt studien, och kan också reglera din kroppstemperatur, något som gör att du lättare kan somna. Foto: TT Nyhetsbyrån
Dusch
8 av 8
Härligt att duscha!. Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är frågan som gäckat forskare i århundraden. Nåja, sedan duschen uppfanns åtminstone. Nu verkar det i alla fall finnas ett svar.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att hänga i duschen kan vara najs, och det finns ju en hel del coola duschar där ute. Men när ska man egentligen ställa sig under de behagliga vattenstrålarna?

Det amerikanska forskningsuniversitetet Harvard i Cambridge, Massachusetts, har knäckt nöten, skriver Independent.

Och svaret är kanske inte vad du förväntade dig.

Har du det till exempel stressigt på jobbet, eller känner du dig kanske pressad till att vara kreativ – ja, då ska du ta en dusch på morgonen.

Anledningen är att om du tar en dusch kan det få igång din kreativitet. Detta eftersom du blir både avslappnad och alert på samma gång, enligt Shelley Carson, psykologilektor på Harvard.

– Om du ställs inför ett problem som du vill lösa på ett kreativt sätt, och du jobbar och jobbar på det men inte kommer på en lösning, då kan du lägga det på sparlåga bak i din hjärna och låta det ligga där medan dina undermedvetna processer grubblar över det, säger Shelley Carson.

Om du har svårt att slappna av när du ska sova kan däremot en kvällsdusch vara en bra grej.

En dusch på kvällen minskar nämligen dina stressrelaterade kortisolnivåer, enligt studien, och kan också reglera din kroppstemperatur, något som gör att du lättare kan somna.

– Den snabba nedkylningen efter att du kommer ut från duschen eller badet tenderar att vara en naturlig sömnmedel. Så det är ett trevligt sätt att lura kroppen att tro att det är dags att gå och lägga sig, säger Christopher Winter på American Academy of Sleep Medicine.

En kvällsdusch kan även hjälpa till att hålla din hud ren från smuts och olja som samlats under dagen.

Det allra bästa verkar dock vara att variera sig.

Om du anpassar när du duschar efter hur stressad du känner dig, eller hur ditt jobbschema eller livsstil ser ut, uppmuntrar det nämligen till en djupare sömn överlag, skriver Independent.

Missa inte heller att läsa vad som händer om du helt slutar att använda schampo, eller vad som händer med din kropp om du duschar för ofta.

Duschar du på kvällen eller på morgonen?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela