Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ska man duscha morgonen eller kvällen ? Här är svaret

- 19/10/2016, 10:27 -

Här är frågan som gäckat forskare i århundraden. Nåja, sedan duschen uppfanns åtminstone. Nu verkar det i alla fall finnas ett svar.

Att hänga i duschen kan vara najs, och det finns ju en hel del coola duschar där ute. Men när ska man egentligen ställa sig under de behagliga vattenstrålarna?

Det amerikanska forskningsuniversitetet Harvard i Cambridge, Massachusetts, har knäckt nöten, skriver Independent.

Och svaret är kanske inte vad du förväntade dig.

Har du det till exempel stressigt på jobbet, eller känner du dig kanske pressad till att vara kreativ – ja, då ska du ta en dusch på morgonen.

Anledningen är att om du tar en dusch kan det få igång din kreativitet. Detta eftersom du blir både avslappnad och alert på samma gång, enligt Shelley Carson, psykologilektor på Harvard.

– Om du ställs inför ett problem som du vill lösa på ett kreativt sätt, och du jobbar och jobbar på det men inte kommer på en lösning, då kan du lägga det på sparlåga bak i din hjärna och låta det ligga där medan dina undermedvetna processer grubblar över det, säger Shelley Carson.

Om du har svårt att slappna av när du ska sova kan däremot en kvällsdusch vara en bra grej.

En dusch på kvällen minskar nämligen dina stressrelaterade kortisolnivåer, enligt studien, och kan också reglera din kroppstemperatur, något som gör att du lättare kan somna.

– Den snabba nedkylningen efter att du kommer ut från duschen eller badet tenderar att vara en naturlig sömnmedel. Så det är ett trevligt sätt att lura kroppen att tro att det är dags att gå och lägga sig, säger Christopher Winter på American Academy of Sleep Medicine.

En kvällsdusch kan även hjälpa till att hålla din hud ren från smuts och olja som samlats under dagen.

Det allra bästa verkar dock vara att variera sig.

Om du anpassar när du duschar efter hur stressad du känner dig, eller hur ditt jobbschema eller livsstil ser ut, uppmuntrar det nämligen till en djupare sömn överlag, skriver Independent.

Missa inte heller att läsa vad som händer om du helt slutar att använda schampo, eller vad som händer med din kropp om du duschar för ofta.

Duschar du på kvällen eller på morgonen?