​Experten svarar: Därför känner du dig mer full när du dricker bubbel

- 21/10/2016, 14:48
Har du undrat varför man blir lite mer full på chamapgne? Nyheter24 har frågat experten.
1 av 3

Har du undrat varför man blir lite mer full på chamapgne? Nyheter24 har frågat experten.

PIxabay/Beyonce

Man blir påverkad av alkohol redan inom 30-90 sekunder.
2 av 3

Man blir påverkad av alkohol redan inom 30-90 sekunder.

Pixabay

Beyonce vaskade champagne för 150 000 kronor.
3 av 3

Beyonce vaskade champagne för 150 000 kronor.

Beyonce

Funderat på varför du blir lite mer full på bubbel? Well, vi har faktiskt svaret.

Om du gillar bubbel finns det en extra bra anledning att fira att det är fredag.

Det är nämligen den internationella champagnedagen i dag.

Och om du någon gång har druckit denna populära dryck (som Beyoncé vaskade en 150 000 kronors-flaska utav) känner du säkert igen att man ofta blir lite fullare på bubbel.

Något som faktiskt inte alls är en myt, om man får tro Kai Knudsen, universitetslektor och överläkare på avdelningen för anestesiologi och intensivvård på Sahlgrenska sjukhuset.

Ja, det var en krånglig titel. Men låt oss säga så här: Kai Knudsen har superbra koll på alkohol och dess effekter.

varför blir man då fullare på bubbel?

– Det beror dels på två saker. Det ena är bubblet, men framför allt är det för att man oftast dricker champagne på tom mage, berättar Knudsen för Nyheter24.

Knudsen menar att man ofta dricker champagne i samband med att man skålar, när man nyss har kommit till ett kalas, på tom mage.

– Då blir det ett snabbt upptag. Men när man sitter till bords och äter får man ett långsammare upptag, förklarar Knudsen.

Påverkad inom 30 sekunder

Dessutom är det första man dricker som ger den största kicken, och därför känns mer än det man dricker senare. Det tar bara 30-90 sekunder för alkoholen att tas upp av kroppen, om man har tom mage.

– Den euforiserande effekten att man blir lite glad och lycklig, och uppåt, den kommer ju initialt med en alkoholberusning. Om du dricker champagne i slutet av effekten är det inte samma effekter som i början.

Men det som skiljer just chamapgne från vanligt vin är inte bara hur man konsumerar det. Bubblorna gör också sitt. Genom en studie på Manchesters Universitet kunde man 2007 se att testpersoner som fått kolsyrad alkohol blev berusade snabbare än de som inte drack utan kolsyra.

– Om drycken är kolsyrad absorberar man alkoholen snabbare. Kolsyran gör att man tömmer tunntarmen snabbare och det är där merparten av alkohol absorberas, förklarar Knutsen.

Det är alltså inte så konstigt att champagne ofta serveras på mingel med små tilltugg. En tom mage och alkohol gör en nämligen lite mer pratglad.

Sluta drick i tid – minska bakfyllan

Alkoholhalten kan dessutom fortsätta öka fram till 90 minuter efter att man har druckit. Det innebär att du kan bli ännu mer full när du har kommit hem från festen.

Om det brukar kännas som att du ska dö när du är bakis borde du sluta dricka innan du går hem.

– Man ska undvika att lägga sig berusad, utan låt det gå några timmar så att alkoholhalten kan sjunka ner. Och drick vatten, säger Knudsen.

Bildkälla

Läs även om vad mer du kan göra för att inte bli bakis och varför vissa blir mer bakis än andra.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.